Bitcoin challenge: ‘Wij investeren 5000 euro in virtuele munten’

BITCOIN Is in 2017 twintig keer meer waard geworden. © Getty Images
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

Gedaan met passief aan de kant staan bij de bitcoingekte. Wij investeren 5000 euro in virtuele munten, met de bedoeling onze inleg in drie maanden te verdubbelen. Al zullen we al blij zijn als we aan die investering onze broek niet scheuren.

Na kritiek dat onze artikels over de bitcoin te veel in het ijle bleven, stapten we naar de directie met de vraag of we voor een bescheiden bedrag bitcoins mochten kopen, om er een doorleefde reportage met do’s-and-don’ts van te maken.

Dezelfde week stapten Franstalige collega’s met een vergelijkbaar verzoek naar de directie. Zij vroegen twintig keer het budget dat wij in gedachten hadden en legden net iets meer enthousiasme aan de dag om erin te vliegen. Hun plan was ambitieuzer: zij wilden investeren in een waaier van cryptomunten en proberen daar winst mee te maken. Ze kregen de helft van het gevraagde budget. Het wedervaren van onze Franstalige collega’s kunt u vanaf nu wekelijks volgen in Trends.

Door zijn bekendheid is Coinbase het favoriete werktuig van beginnelingen. Meer doorgewinterde beleggers verwijten het platform zijn hoge transactiekosten.

BTC, ETH, LTC, XRP, NEM, ICON en BNK: het zijn allemaal afkortingen van cryptomunten. Behalve de bitcoin (BTC) zijn er volgens de website CoinMarketCap ongeveer 1400 virtuele munten te koop. Hun koers en hun waardering kunt u op die website volgen.

De wereld van de cryptomunten lijkt soms een parallel universum met allerlei afkortingen en jargon die voor niet-ingewijden moeilijk te volgen zijn. Het bekendste voorbeeld van dat taaltje is hodl, wat zo veel betekent als ‘bitcoins bijhouden’. Volgens de een is dat woord ingeburgerd geraakt nadat een dronken bitcoinbelegger op een forum het Engelse woord ‘ holding’ verkeerd had geschreven, volgens de ander is het een acroniem voor ‘ hold on for dear life‘.

Rich Motherfuckers

Onze Franstalige collega’s storten zich niet alleen in dit avontuur, maar met de hulp van enkele vrienden die al langer bezig zijn met virtuele munten. Ze verenigen zich in een WhatsApp-groep die zich Rich Motherfuckers noemt. De leden wisselen berichten uit over hun meest winstgevende transacties en over de munten die er beloftevol uitzien.

“De tellers draaien zot vandaag”, schrijft Laurent. “Meer dan 400 euro winst, terwijl ik sliep. Boem!” juicht Bernard. “Dat stopt maar niet met stijgen”, antwoordt Tom, die zich Nostradamus noemt vanwege zijn zelfverklaarde voorspellende krachten.

De vrienden werden aangetrokken door de spectaculaire hausse van de bitcoin, die in 2017 twintig keer zoveel waard werd. Ze stopten al verschillende duizenden euro’s in die digitale goudkoorts. Nostradamus heeft naar eigen zeggen in twee maanden 7000 euro winst gemaakt, met een startkapitaal van 5000 euro. Hij heeft eind 2017 zijn geld weer van de tafel genomen, net op tijd om de serieuze correctie te ontwijken die verschillende cryptomunten tijdens de feestdagen hebben ondergaan. Hij heeft opnieuw 2000 euro ingezet in het digitale casino.

Bernard, die het meest ervaring heeft, heeft zijn oorspronkelijke inleg al terugverdiend. “Ik amuseer me nu met de winsten”, legt hij uit. Hij heeft een applicatie ontwikkeld waarmee hij de rendementen van zijn beleggingen realtime kan volgen op een klein scherm dat op zijn ijskast kleeft. Laurent heeft ongeveer 3000 euro geïnvesteerd. Hij haalde er 5500 euro uit, waarvan hij opnieuw 4500 euro gebruikt om te spelen.

Leerling-tovenaars

Het zijn duizelingwekkende winsten. Het spel van de cryptomunten werkt als een magneet. Er zijn meer en meer leerling-tovenaars die zich op die beleggingen werpen en er zijn steeds meer groepen op Facebook die zijn gewijd aan cryptomunten. Er wordt over gesproken op café, op het voetbal en op familiefeesten. De virtuele munten zijn niet langer iets voor computernerds.

Steeds meer noobs, beginnelingen in het wereldje, lanceren zich in de wereld van de virtuele munten. Coinbase, een van de belangrijkste aankoopplatformen voor de bitcoin, was eind december de meest gedownloade app in de Apple App Store in de Verenigde Staten. De Chinese tegenhanger Binance werd overrompeld door nieuwe gebruikers. Onlangs plaatste de CEO een foto op de sociale media, waarop te zien is dat er 240.000 nieuwe rekeningen werden geopend in een uur tijd.

We gooien ons met een gezonde dosis wantrouwen op wat stilaan een cryptomania lijkt, al zijn we ook een beetje jaloers op de gemiste winsten. Om de ervaring te kruiden, zetten we een objectief doel: een verdubbeling van de inleg in drie maanden.

Onmogelijk? We zullen het zien aan het einde van deze bitcoinchallenge. Onze successen en teleurstellingen kunt u volgen op de pagina’s van dit magazine, op het internet, de sociale media en de televisiezender Kanaal Z.

Eerste investering

Voor onze eerste investering begeven we ons op Coinbase, een handelsplatform voor de bitcoin en drie andere cryptomunten. Dat Amerikaanse platform is in 2012 gecreëerd en telt meer dan 13 miljoen gebruikers. Zijn bekendheid maakt van Coinbase het favoriete werktuig van beginnelingen.

Meer doorgewinterde beleggers verwijten Coinbase de hoge transactiekosten en het beperkte aantal verhandelbare munten. Toen Coinbase de bitcoin cash, een afgeleide van de bitcoin op zijn platform toevoegde, kreeg het bakken kritiek over zich. Enkele uren voor de aankondiging van Coinbase begon de bitcoin cash al fors te stijgen, waardoor het vermoeden rees dat werknemers van Coinbase handelden met voorkennis.

Coinbase legde de handel al na enkele uren stil en kondigde een intern onderzoek aan. Het zal zonder twijfel niet de eerste of de laatste louche affaire zijn die op de planeet Bitcoin voorkomt. Het duurt minder dan vijf minuten om een rekening aan te maken. We moeten een e-mailadres en een telefoonnummer opgeven, dan volgt een validatie via sms of via een onlinetool zoals Google Authentificator, en zijn we klaar.

Het valideren van de rekening daarentegen neemt een uur en 20 minuten in beslag. We moeten een recto-versofoto van onze identiteitskaart opsturen – een wettelijke verplichting, legt Coinbase uit, omdat het platform in de Verenigde Staten werkt als een “gereguleerde financiële dienstverlener”.

We lezen dat de Amerikaanse fiscus eind november via juridische weg heeft verkregen dat het platform de persoonlijke informatie moet doorspelen van 14.000 gebruikers die grote sommen hebben geïnvesteerd.

De laatste stap is het koppelen van de rekening met een betaalwijze. De snelste weg om bitcoin te kopen is een kredietkaart te gebruiken, maar het is ook de duurste manier. Het kost slechts enkele seconden om de kaart aan de rekening te koppelen. We kunnen via die weg maximaal 750 euro per week investeren in cryptomunten.

Bitcoin op 11.000 euro

We beslissen 500 euro te investeren, of 10 procent van ons startkapitaal, in “de moeder van alle cryptomunten”, de bitcoin met ticker BTC. We kunnen daarmee slechts een fractie van een bitcoin kopen, want de waarde schommelt tussen 10.000 en 12.000 euro. Na zijn piek eind 2017, op ongeveer 16.000 euro, is de bitcoin wat teruggevallen. We stappen in op ongeveer 11.000 euro. We valideren de transactie en we slikken even als we zien dat Coinbase 16,09 euro kosten heeft aangerekend, of 3,2 procent van onze investering. In minder dan twee uur zijn we de eigenaar van 0,04267437 BTC.

We houden u verder op de hoogte van de evolutie van onze virtuele portefeuille. Nog een kleine waarschuwing: we willen hiermee absoluut geen beleggingsadvies geven en we zijn er niet op uit navolging te krijgen. Investeringen in cryptomunten zijn extreem risicovol. Wij kunnen kapitaal deels en zelfs volledig kwijtspelen.

Partner Content