Bitcoin challenge: we beschermen onze virtuele portefeuille tegen hackers
Na een aanval van hackers op het platform Coincheck kopen we extra bescherming voor onze virtuele portefeuille. En we wagen ons aan een nieuw gokje.
Tot nu hebben we alleen Coinbase gebruikt om in cryptomunten te handelen. De helft van ons startkapitaal, 2500 euro, hebben we toevertrouwd aan dat platform. 1800 euro hebben we al omgezet in virtuele munten en 700 euro houden we warm voor bijkomende investeringen. Maar zijn onze centen wel veilig bij Coinbase? Wat als zo’n website crasht? Of erger nog: wat als het platform wordt gehackt?
Het is in de korte geschiedenis van de cryptomunten al verscheidene keren voorgekomen dat beleggers van hun digitale munten werden beroofd. Het schandaal van Mt. Gox, dat in 2014 failliet ging nadat hackers met 300 miljoen euro aan cryptomunten aan de haal waren gegaan, kreeg de meeste weerklank. De CEO van die Japanse bitcoinbeurs, Mark Karpelès, staat in Japan terecht voor verduistering. In december nog ging het Zuid-Koreaanse platform Youbit over de kop, na twee grote cyberaanvallen, waarbij de misdadigers met de helft van de activa gingen lopen.
Maar al die affaires worden overschaduwd door wat op 26 januari gebeurde met Coincheck. Het Japanse platform moest opbiechten dat cybercriminelen voor 426 miljoen euro NEM hadden gestolen. NEM is de op negen na grootste virtuele munt ter wereld, gemeten naar de marktkapitalisatie. Het is de grootste kraak uit de geschiedenis van de cryptomunten. Opmerkelijk is dat Coincheck heeft aangekondigd dat het de gedupeerden zal vergoeden. Doorgaans komen die platformen niet over de brug als hackers aan de haal gaan met het geld van hun klanten.
USB-stick
Om op alles voorbereid te zijn, kopen we een Ledger Nano S, een hardwarewallet die als twee druppels water op een gewone USB-stick lijkt en speciaal is ontwikkeld om bitcoins en andere cryptomunten te bewaren. Niet de bitcoins zelf, maar het numerieke adres waar ze zich bevinden, wordt in de wallet bewaard. Bij de installatie krijgen we een soort wachtwoord, dat bestaat uit 24 paswoorden die we met de hand moeten overschrijven op een minuscuul klein stukje karton dat we moeten verstoppen. Als we ooit onze Nano S verliezen, kunnen we onze bitcoins met dat stukje karton toch nog recupereren.
Het duurt tientallen minuten vooraleer de transactie wordt gevalideerd. Het kost 4 euro per transactie om onze munten in veiligheid te brengen. Pas de volgende dag hebben we door dat we hebben gekozen voor de zogenoemde snelle transfer, die ook de duurste is. We wijzigen onze instellingen en gaan voor de optie trage transfer. De volgende keer zullen we niet meer panieken als onze bitcoins niet in een vingerknip verhuizen.
Wilde achtbaanrit
Een kenner fluistert ons in: wat als we nu eens NEM zouden kopen? De munt is in elkaar gezakt na de roof, meer nog dan andere cryptomunten. We moeten ons daarvoor begeven op Cryptopia, een Nieuw-Zeelands platform voor digitale munten. En we zien meteen dat we niet de enigen zijn die willen inspelen op het herstel van de NEM. De koers zit alweer in de lift wanneer we kopen. Maar als we ons doel – een verdubbeling van onze inleg over drie maanden – nog altijd willen halen, moeten we wel minder bewandelde paden opgaan en via platformen als Kraken, Binance en Cryptopia munten kopen waar de achtbaanrit nog wilder is dan voor de bitcoin.
Dit artikel is het derde in de reeks ‘Bitcoin challenge’, waarbij we verslag uitbrengen over onze investering in virtuele munten.
Lees ook:
Bitcoin challenge: ‘Wij investeren 5000 euro in virtuele munten’
Bitcoin challenge: opkrabbelen na de crash
We houden u verder op de hoogte van de evolutie van onze virtuele portefeuille. We benadrukken dat we met deze artikels geen beleggingsadvies willen geven. Cryptomunten zijn risicovolle beleggingen, waarmee beleggers al hun geld kunnen verliezen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier