Bitcoin challenge: opnieuw hoop voor virtuele munten

Bitcoin © istock
Gilles Quoistiaux journalist bij Trends-Tendances.

De bitcoin heeft opnieuw de grens van 8000 euro gehaald. En hier en daar duiken groene lijntjes op in onze virtuele portefeuille.

Na een somber jaarbegin vierden de cryptomunten afgelopen week feest. De bitcoin herleefde tot boven 8000 euro. Dat deed bij de liefhebbers de hoop heropleven dat met virtuele munten geld te verdienen valt. We krijgen allerlei technische analyses doorgestuurd via WhatsApp, die moeten aantonen dat we vertrokken zijn voor een nieuwe opwaartse rit. Die grafieken worden begeleid door boodschappen zoals “Op naar de sterren!” en allerlei enthousiaste emoticons.

Het contrast met de voorgaande weken is groot, toen de meest pessimistische commentaren elkaar opvolgden. Verscheidene beleggers met wie we contact hadden, voorspelden een nieuwe val van de bitcoin, na de stabilisatie van de munt tussen 6000 en 7000 euro. We zaten te wachten op die dubbele dip, om op de bodem te kunnen kopen. Maar in plaats daarvan ging de koers plots weer omhoog.

Het jaar van de hond

De laatste uitleg die we daarvoor hoorden, hield verband met het Chinese Nieuwjaar. Op 16 februari vierden de Chinezen uitbundig de start van het jaar van de hond. Aziatische beleggers zouden zich bij die gelegenheid voluit op de cryptomunten hebben geworpen. Wij hebben zo onze twijfels over die verklaring. Het gonst regelmatig van de geruchten in het wereldje van de cryptomunten. Zo deed midden januari nog het gerucht de ronde dat traders op Wall Street met hun eindejaarsbonussen massaal bitcoins zouden kopen. In plaats van een klim van de bitcoin zagen we toen een vrije val van de virtuele munt. Daarna sprak niemand nog over die bonussen.

We gaan niet klagen over de bruuske koersstijging van de bitcoin, ook al zijn we er niet in geslaagd op de bodem bij te kopen. We houden onze laatste 1000 euro nog even op zak. Deze hausse kan weer even snel gedaan zijn als ze begonnen is, en dan zitten onze nieuwe investeringen weer in limbo. We hebben nog maar weinig vertrouwen in onze talenten als cryptotrader, omdat de timing van de meeste van onze transacties achteraf gezien niet zo goed was.

Boven water

Zonder ook maar één transactie te doen werden we vorige week 540 euro rijker. We komen van ver. We hebben nog altijd ongeveer 300 euro verlies, maar het is toch een vooruitgang tegenover de 1400 euro verlies die we op het dieptepunt hadden.

We hebben een belangrijke les geleerd de voorbije dagen en weken. Als de bitcoin begint te hoesten, dan vatten alle 1500 cryptomunten die verkoudheid ook. Als de bitcoin daarentegen opveert, dan volgt de rest van de cryptoplaneet ook. En zo raken onze laatste investeringen stilaan boven water. De Stellar, de NEO en de enjin, die we kochten op 9 februari, en de litecoin, die we eerder kochten, staan op 5 à 15 procent winst.

Onze virtuele portefeuille

MuntDatum aankoopWinst/verlies (in euro)
Bitcoin12 jan.-137,93
Bitcoin19 jan.-51,26
Ethereum19 jan.-76,44
Litecoin19 jan.34,79
NEM27 jan.-78,54
Bitcoin 30 jan.-8,21
Ethereum30 jan.-50,95
Litecoin30 jan.70,62
Bitcoin30 jan.-15,12
NEO9 febr. 33,62
Stellar9 febr. 28,24
Enjin9 febr. 28,47

Dit artikel is het zesde in de reeks ‘Bitcoin challenge‘, waarbij we verslag uitbrengen van onze investering in virtuele munten.

We houden u verder op de hoogte van de evolutie van onze virtuele portefeuille. We benadrukken dat we met deze artikels geen beleggingsadvies willen geven. Cryptomunten zijn risicovolle beleggingen, waarmee beleggers al hun geld kunnen verliezen.

Partner Content