Bitcoin challenge: nu is het helemaal om zeep

© REUTERS
Gilles Quoistiaux journalist bij Trends-Tendances.

De paniek heeft zich weer meester gemaakt van de markt van de cryptomunten. Is het de schuld van de regelgevers, piraten of een Japanse walvis?

Alle knipperlichten staan op rood. De bitcoin, de ster onder de virtuele munten, heeft weer een zware correctie ondergaan. In drie dagen is de koers een kwart gezakt, van 9500 naar ongeveer 7000 euro. Vooral 7 maart was een zwarte dag, toen de bitcoin ’s avonds bijna 10 procent naar beneden tuimelde en alle andere munten meesleurde in zijn val.

Onze portefeuille met cryptomunten stond al niet in vuur en vlam, en nu is het helemaal om zeep. We gaan op zoek naar een verklaring voor die angst, onzekerheid en twijfel. Onze contacten in het wereldje doen ons drie mogelijke oorzaken aan de hand.

1. Schrik van de regelgever

Op 7 maart stuurt de Amerikaanse toezichthouder nieuwe aanbevelingen voor cryptomunten de wereld in. De Securities and Exchange Commission (SEC) herinnert de handelsplatformen eraan dat ze zich moeten registreren en herhaalt dat ze het toezicht wil aanscherpen. Heel wat platformen pretenderen wel dat ze zich hebben geregistreerd, maar zijn nog niet in orde. De niet-geregelde markt van de cryptomunten vreest een hardere aanpak door de SEC.

2. Schrik van piraten

Eveneens op 7 maart is het Chinese Binance, wereldwijd een van de grootste platformen in cryptomunten, het slachtoffer van een poging tot hacking. De piraten zijn erin geslaagd een robottrader te kapen, die automatisch aan- en verkooporders genereert voor rekening van bepaalde klanten. Wij gebruiken ook zo’n robot op het platform Kraken. Gelukkig is onze robot niet betrokken bij die poging tot hacking.

De robots op Binance daarentegen begonnen plots en masse virtuele munten te wisselen voor ViaCoin, waardoor de waarde van die alternatieve munt kunstmatig werd opgeblazen. De toplui van Binance blokkeerden onmiddellijk het opvragen van geld en verhinderden zo dat de hackers met geld aan de haal konden gaan. We hadden zelf wat alternatieve munten gestald bij Binance en we wilden verifiëren dat alles nog intact is. Na verscheidene vruchteloze pogingen slaagden we erin verbinding te maken. Oef, alles is nog aanwezig.

3. Schrik van de walvis van Tokio

Als iemand enorme hoeveelheden bitcoins bezit, heet die in het cryptojargon een walvis. Op 7 maart komt de cryptowereld te weten dat ene Nobuaki Kobayashi sinds september het equivalent van 400 miljoen dollar aan bitcoin en bitcoin cash – een afgeleide munt van bitcoin – heeft verkocht.

Dat is niet zomaar een Japanse walvis, maar de advocaat van MtGox. Dat platform ging in 2014 in bizarre omstandigheden kopje-onder, waardoor 650.000 bitcoins in rook opgingen. Kobayashi begeleidt de afwikkeling van het faillissement en verkocht de munten in opdracht van de schuldeisers van het platform. Hij heeft nog belangrijke posities in bitcoin en bitcoin cash af te wikkelen. Elke verkoop van die walvis heeft het potentieel om de markten te destabiliseren.

Wat ook de oorzaken zijn voor de jongste crash van de digitale munten, wij zitten in de hoek waar de klappen vallen. Het merendeel van de beleggers in cryptomunten met wie we contact onderhouden, is in hetzelfde bedje ziek. We worden gebombardeerd met emoji’s die tranen in de ogen hebben en wanhopige gif’s. We durven amper nog te kijken naar onze portefeuille. We staan opnieuw op 700 euro verlies en dat steekt.

Onze virtuele portefeuille (op 12/03)

MuntDatum aankoopWinst/verlies
Bitcoin12 jan-29,7%
Bitcoin19 jan-18,5%
Ethereum19 jan-32,6%
Litecoin19 jan-7,2%
NEM27 jan-60,4%
Bitcoin30 jan-5,7%
Ethereum30 jan-32,7%
Litecoin30 jan12,6%
Bitcoin30 jan-3,4%
NEO9 feb-18,2%
Stellar9 feb-18,4%
Enjin9 feb-1,1%

Dit artikel is het negende in de reeks ‘Bitcoin challenge‘, waarbij we verslag uitbrengen van onze investering in virtuele munten.

We houden u verder op de hoogte van de evolutie van onze virtuele portefeuille. We benadrukken dat we met deze artikels geen beleggingsadvies willen geven. Cryptomunten zijn risicovolle beleggingen, waarmee beleggers al hun geld kunnen verliezen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content