Binckbank: ‘Stevige terugval financiële transacties door speculatietaks’

© iStock

Sinds de invoering van de speculatietaks heeft Binckbank het aantal financiële transacties sterk zien terugvallen. De bestuursvoorzitter Vincent Germyns sluit niet uit dat de opbrengst van de speculatietaks lager zou kunnen uitvallen dan het verlies aan beurstaks.

De Nederlandse onlinebeleggingsbank BinckBank heeft het aantal transacties in België sinds begin dit jaar met ongeveer 10 procent sterker zien terugvallen dan in de andere markten waar ze actief is (Nederland, Frankrijk en Italië). Reden voor de terugval is de invoering van de speculatietaks, zegt bestuursvoorzitter van BinckBank Vincent Germyns.

Vertrek uit België

Opbrengst speculatietaks zou lager kunnen uitvallen dan het verlies aan beurstaks”

In oktober had Germyns een vertrek uit België niet uitgesloten door de invoering van de speculatietaks. Zo ver is het ondertussen nog niet gekomen. “We sluiten het nog steeds niet uit, maar het is nu ook niet meteen aan de orde”, zegt Germyns. Hij blijft wel kritisch voor de taks, waarover hij eerder al zei dat de opbrengst lager zou kunnen uitvallen dan het verlies aan beurstaks. De Belgische belegger past namelijk zijn gedrag aan. Fondsen en indiceproducten, waarop de transactietaks niet geldt, groeien.

Lynx en Keytrade beamen dat beleggers nieuwe horizonten opzoeken sinds de invoering van de speculatietaks. In januari daalde de afgehouden som aan beurstaksen met 32 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, stelt Lynx. Ook Keytrade Bank merkt op dat producten die niet onderworpen zijn aan de speculatietaks het nu heel goed doen. “Al is het wel nog te vroeg voor conclusies te trekken”, zei Steven Van Gaever, communicatiemanager bij Keytrade Bank in een interview met MoneyTalk.be.

Jaarresultaten

Germyns is voorts tevreden over de prestaties van BinckBank België in 2015. Het aantal transacties daalde in het vierde kwartaal wel met 12 procent ten opzichte van het derde kwartaal. “Maar de eerste negen maanden waren heel sterk en met 200.393 transacties zitten we nog in de lijn van de verwachting”, aldus Germyns. Het aantal beleggingsrekeningen steeg met 1 procent tot 64.162. BinckBanck had eind vorig jaar 2,7 miljard euro geadministreerd vermogen op haar Belgische beleggingsrekeningen, ten opzichte van 2,4 miljard in het derde kwartaal. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content