BinckBank sluit vertrek uit België niet uit omwille van speculatietaks

© BELGA

Onlinebeleggingsbank BinckBank sluit niet uit dat het omwille van de speculatietaks mogelijk zijn biezen pakt in ons land. Dat zegt Vincent Germyns, de Belgische bestuursvoorzitter van de onlinebroker.

De speculatietaks die de regering plant, en waarbij de belegger wordt belast op winsten die na minder dan zes maanden na aankoop worden verkocht, zal een “forse” impact hebben op BinckBank, aldus Germyns. Uit een bevraging blijkt dat een kwart van de klanten twijfelt of hij zal blijven beleggen.

Twijfels

BinckBank zal de speculatietaks meenemen in zijn beraadslaging over de positie van de bank in ons land. “We moeten ons beraden of België attractief genoeg is als markt om actief te blijven”, aldus de topman, zonder vooruit te willen lopen over die uitkomst van die beraadslaging.

“Wij zullen in ieder geval onze Belgische klanten blijven bedienen maar dan mogelijk vanuit het buitenland.” Daarbij erkent hij dat de speculatietaks een “zwaar element” is in die beraadslaging. Het valt dan ook niet uit te sluiten dat de bank effectief vertrekt. Germyns wijst er ook op dat nog niet alle elementen zijn gekend over de taks.

Buitenlandse rekeningen

De Belgische ceo van de van oorsprong Nederlandse makelaar is kritisch over de Belgische regering. “Is deze taks wel goed doorgedacht. Het risico bestaat dat ze meer verliezen dan winnen”, waarschuwt Germyns. Hij verwijst naar de beurstaks die honderden miljoenen opbrengt, en de speculatietaks waarmee de regering enkele tientallen miljoenen wil ophalen.

Beleggers geven aan buitenlandse rekeningen te willen openen, om zo de beurstaks te vermijden. “Het verlies aan beurstaks zou wel eens significant groter kunnen zijn dan de inkomsten uit de speculatietaks”.

In het derde kwartaal steeg het aantal transacties van BinckBank in ons land met 20 procent tegenover het derde kwartaal vorig jaar. BinckBank is marktleider in België.

Uit een enquête van De Belegger bleek eerder al dat drie op de tien beleggers overwegen om naar het buitenland te vluchten door de speculatietaks. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content