Bill Gates waarschuwt voor verder oplopen Amerikaans overheidstekort

Het tekort op de Amerikaanse begroting dreigt dit jaar op te lopen tot 1500 miljard dollar. Een hallucinant bedrag, dat overeenstemt met 10,40% van het totale BBP in de Verenigde Staten.

Veel economen hebben al gewaarschuwd dat een dergelijk deficiet op termijn niet houdbaar is. Ook Microsoft topman Bill Gates is van mening dat het zo niet verder kan. Op een bepaald moment gaan de financiële markten zich focussen op het tekort en dat kan voor problemen zorgen.

Austan Goolsbee, adviseur van het Witte Huis, werd gevraagd naar een commentaar op de verklaringen van Gates. Goolsbee kon uiteraard moeilijk loochenen dat het tekort een bron van zorgen blijft, maar ziet anderzijds nog geen redenen tot paniek. Er is volgens Goolsbee geen haast bij om het tekort aan te pakken.

Volgens Goolsbee is het belangrijk dat de Amerikaanse centrale bank haar exit-strategie op het juiste moment start, zoniet dreigt het economisch stil te vallen. De arbeidsmarkt moet zich herstellen en de groei van het BBP moet zijn teruggekeerd naar het niveau van voor de recessie.

De conclusie van de adviseur was duidelijk: de tijd is zeker nog niet rijp om het deficiet op de begroting terug te dringen, want zo kan de economische groei tot stilstand te worden gebracht.

Volgende week stelt president Obama zijn budget voor 2010-2011 voor. Waarschijnlijk zal de president gaan voorstellen om de uitgaven voor een periode van drie jaar te bevriezen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content