Bijzonder drukke dag wat kwartaalcijfers betreft

Vandaag wordt het een eerste bijzonder drukke dag wat bedrijfsresultaten betreft. Op Wall Street komt de resultatenstroom langzaam maar zeker op topsnelheid, met onder andere de resultaten van Baxter International, Fairchild Semiconductor, Google, Advanced Micro Devices, Rambus, Verizon Communications, Blackstone, Nucor, Freeport McMoRan Copper & Gold, Cypress Semiconductor en Alliance Data Systems.

In Europa komt het resultatenseizoen iets trager op gang, maar krijgen we vandaag toch al cijfers van Alstom, Boliden, Core Laboratories, Novartis, Fortum, Akzo Nobel, Skanska en Sligro.

Vanavond na het sluiten van de beurs komt CMB met de voorlopige cijfers over het tweede kwartaal en het eerste halfjaar.

Risicozoekend of juist risico-avers?

In het dinsdag gepubliceerde Global Financial Stability Report herhaalde het IMF volgens Theodoor Gilissen Bankiers

haar bezorgheid over de kwetsbaarheid van het financiële systeem.

De zwakke economische ontwikkelingen en de verminderde kwaliteit van de bezittingen van Europese banken vergroten de neerwaartse risico’s. Europese politici moeten volgens Theodoor Gilissen Bankiers snel vergaande oplossingen bieden.

Het IMF is ook iets somberder geworden over de economische vooruitzichten. Dit was verwacht, want sinds de prognoses van het IMF in februari is de economie afgekoeld.

Wereldwijd zal de groei dit jaar nog altijd 3,5% bedragen (tegenover een verwachte 3,6% in februari) en in 2013 3,9% (was 4,1%). De gemiddelde groei sinds 1980 ligt op 3,4%.

De grootste neerwaartse aanpassingen waren voor India, Brazilië en het VK, terwijl voor Duitsland en het Midden-Oosten een hogere groei wordt verwacht.

Iedereen staat voor moeilijke taak

De aannames van het IMF lijken volgens Theodoor Gilissen Bankiers daarbij optimistisch. Zij gaat uit van stimulerende acties in

de opkomende markten, beperkte Amerikaanse overheidsbezuinigingen en een geleidelijke verbetering in de renteniveaus van de perifere landen. Alle regio’s staan daarbij voor een moeilijke taak.

Zo moet de VS aan de ene kant niet teveel bezuinigen want dat tast de economische groei aan, maar ook niet te weinig omdat dit de kredietbeoordeling kan schaden en onrust op de financiële markten kan veroorzaken.

Opkomende markten kampen met een afzwakkende economische groei, maar tevens met grote kapitaalstromen, valutaschommelingen en een snelle groei van de kredietverlening die zeepbellen kan creëren.

Ondanks de negatieve nieuwsstroom – ook de Amerikaanse detailhandelsverkopen stelden met een daling enorm teleur – behaalden veel financiële markten dinsdag een positief resultaat.

De verschillen waren echter groot. Veilig geachte obligaties, qua debiteurenrisico althans, van Duitsland, de VS en Nederland, deden het goed. De Amerikaanse 10-jaars rente kwam met 1,45% in de buurt van een all-time low.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content