Bezorgdheid over devaluatiespiraal euro neemt toe

Tijdens de eerste fase van de eurocrisis stroomde volgens Thomes Kressin van PIMCO privaat geld vanuit de periferie van de eurozone naar de kernlanden, maar dat kon de daling van de euro niet omkeren.

Nu onttrekken beleggers hun kapitaal aan de hele eurozone. De euro dreigt verder in waarde te zakken, met mogelijk serieuze zorgen over een spiraal van devaluatie tot gevolg.

Ondanks crisis toch ook goed nieuws

Terwijl er vijf jaar na het begin van de crisis nog altijd genoeg reden tot zorg is over de wereldeconomie, schrijft Jim O’Neill in zijn nieuwe column, zijn er ook positieve ontwikkelingen te ontdekken.

Met name zijn een groot aantal onevenwichtigheden in de wereldeconomie die vijf jaar geleden grote zorgen baarden nu veel minder groot.

Zo is het Amerikaanse handelstekort nu een stuk lager, terwijl het spaarsaldo ruimschoots is verdubbeld en de zeepbel op de huizenmarkt voorbij is.

Daar tegenover staat dat het enorme Chinese handelsoverschot in absolute termen gelijk is gebleven en dus niet is meegegroeid met de Chinese econome die in vijf jaar tijd qua volume is verdubbeld.

Economie van de BRIC’s is in volume verdubbeld

De gezamenlijke economie van de vier BRIC’s (Brazilië, Rusland, India en China) is ook qua volume verdubbeld en nu bijna even groot als de VS.

Zelfs uit Europa is er goed nieuws: arbeidskosten die in Ierland, Griekenland en Spanje na de invoering van de euro veel harder waren gestegen dan elders in Europa, zijn (soms fors) gedaald.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content