Beurzen tellen af naar het Paasweekend

© reuters
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

De Europese beurzen trappelden ter plaatse vandaag. Zowel de EuroStoxx50 als de Bel-20 sloten stabiel af. De Belgische sterindex kroop uiteindelijk een schamele 0,12 punten vooruit, tot 3807,72 punten.

Sommige waarnemers wijten die stilstand aan de geopolitieke spanningen tussen de Verenigde Staten en Rusland. Maar het zou ook kunnen dat er geen grote posities worden ingenomen, omdat het Paasvakantie is en er een verlengd Paasweekend voor de deur staat. De meeste beurzen blijven dicht op Goede Vrijdag.

In de Bel-20 was de biofarmagroep UCB (+1,3%) de grootste stijger van de dag. De procentuele daling van de grootste verliezer van de dag, de Nederlandse staalproducent Aperam (-1,3%), was exact even groot. Er waren wel minder verliezers dan winnaars in de Bel-20.

De Nederlandse bottelaar van frisdranken en fruitsappen Refresco Gerber (+11%, tot 16,84 euro) heeft een indicatief en niet-bindend bod van de Franse private-equitygroei PAI Partners afgeslagen. PAI Partners had 1,4 miljard euro veil voor alle 81 miljoen aandelen, laat Refresco Gerber weten in een persbericht. PAI Partners kocht vorige zomer ook een ander Nederlands bedrijf, Roompot Vakanties, een uitbater van vakantieparken en campings. De raad van bestuur van Refresco Gerber heeft het bod bestudeerd en beslist dat het niet in het belang van alle stakeholders is. Mede dankzij het bod is het bedrijf nu ongeveer 1,35 miljard euro waard op de beurs.

Refresco Gerber trok iets meer dan een jaar geleden naar de beurs tegen 14,5 euro. Bij het slot van dinsdag, voor het bod bekend raakte, was een aandeel van de bottelaar 15,16 euro waard. Het is fair te stellen dat Refresco Gerber nog geen potten heeft gebroken sinds zijn beursintroductie. Het bod is misschien wel het spannendste event in de prille beurscarrière van het bedrijf. Het is vooral hard vechten voor Refresco Gerber om de huismerken van de supermarkten te mogen bottelen. De concurrentie in dat segment is groot. Daarnaast trekt Refresco Gerber ook bekende merken als Pepsi en Lipton Ice Tea op flessen. Bij de beursgang uitten verscheidene Nederlandse analisten hun twijfels, omdat Refresco Gerber te afhankelijk zou zijn van enkele grote klanten.

PAI Partners zou ook voor de beursintroductie al interesse hebben getoond. Volgens Het Financieele Dagblad zou PAI Partners toen 1,5 miljard euro hebben geboden. Dat is meer dan wat de private-equitygroep nu bood. Ook andere private-equityspelers toonden in het verleden interesse, en ook nu zouden er volgens Bloomberg meer kapers op de kust zijn. Beleggers hopen wellicht op een biedstrijd. Er is in ieder geval een consolidatie in de sector aan de gang, en het is overnemen of overgenomen worden. Refresco Gerber deed onder de auspiciën van de vorige eigenaar, de private-equitygroep 3i, een heleboel overnames en bezit nu 29 fabrieken in de Verenigde Staten en Europa.

Er was nog nieuws uit Nederland, want Home Invest Belgium (-0,2%) maakte bekend dat het van de Franse groep Pierre & Vacances (stabiel) zeven cottages en veertig appartementen in Porte Zélande heeft gekocht. De verblijven worden gerenoveerd en voor een periode van vijftien jaar verhuurd aan Center Parcs. Eind november vorig jaar kocht de residentiële vastgoedvennootschap al 241 vakantiewoningen in Porte Zélande. CEO Sophie Lambrighs verklaart in het persbericht dat ze daarmee een “aantrekkelijk direct rendement” wil bieden aan de aandeelhouders. Voor de vastgoedvennootschappen is het zaak een aantrekkelijk rendement te blijven bieden, want de koersen van de vastgoedaandelen staan sinds de zomer onder druk door de stijgende rente. De hogere rente maakt hun dividendrendement iets minder aantrekkelijk. De aandeelhouders van Home Invest Belgium genieten ook niet langer het voordeligere tarief voor de roerende voorheffing dat ze vroeger hadden. Ze betalen 30 procent belasting op het dividend, net zoals de aandeelhouders van andere bedrijven. Het nettodividendrendement van Home Invest Belgium bedraagt ongeveer 3 procent.

Home Invest Belgium koopt niet echt de eigendomsrechten, maar een erfpachtrecht die de Nederlandse overheid heeft toegekend tot 2086. Veel verschil maakt dat eigenlijk niet, want na die periode volgt er normaal een verlenging van de pachtovereenkomst met 99 jaar, tenzij de Nederlandse overheid dat niet in het algemeen belang vindt. Dan moet de overheid een vergoeding betalen aan Home Invest Belgium.

Donderdagkomt Fagron voorbeurs met een tradingupdate.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content