Beurzen opnieuw hoger dankzij Draghi

© belga

Opnieuw zijn het de centrale bankiers die de aandelenmarkten stuwen. Nadat gisteren Mario Draghi de beurzen op winst zette door te hinten op extra stimulusmaatregelen later dit jaar, deed vriijdag de Chinese centrale bank haar duit in het zakje. Ze verlaagde haar rente in een poging de economische groei in het land aan te zwengelen. Ook de kapitaalreservevereiste voor de Chinese banken werd versoepeld.

De winsten op de Europese beurzen liepen op tot 2 procent. De Bel-20-index eindigde met een winst van 1,71 procent. Opvallende stijger binnen de index is Solvay (+2,52%). Het chemiebedrijf profiteert van de beter dan verwachte kwartaalresultaten van het Amerikaanse Cytec, dat binnenkort overgenomen wordt door Solvay. Op de brede markt ging biotechbedrijf Celyad 17,74 procent hoger nadat het in de Verenigde Staten een patent kreeg voor zijn nieuwe technologie in kankerbehandeling. KBC (-1,11%) viel andermaal op door verlies. Beleggers lijken zwakkere kwartaalcijfers te verwachten, al publiceert de bankgroep die pas midden november.

Amazon.com (+9,5 % bij opening) verraste beleggers met een hoger dan verwachte omzet. De voorbije drie maanden zag de e-commercereus zijn omzet met 23 procent stijgen naar 25,4 miljard dollar. Analisten mikten gemiddeld op 24,9 miljard dollar. Omdat de operationele uitgaven minder stegen dan de omzet, bleef er onderaan de resultatenrekening een onverwachte nettowinst van 79 miljoen dollar over. In dezelfde periode een jaar eerder boekte Amazon nog een verlies van 437 miljoen dollar. Het bedrijf profiteert van de snelgroeiende cloudcomputing-divisie Amazon Web Services, die diensten – zoals de online opslag van data – aanbiedt voor bedrijven. De divisie concurreert met grote namen als Microsoft en Google, maar is rendabeler dan de traditionele e-commerceactiviteiten. Tegelijkertijd investeert Amazon minder in nieuwe gadgets. Het bedrijf verwacht voor het volgende kwartaal een omzet van 33,5 à 36,8 miljard dollar.

Alphabet (+11,6 % bij opening), de moedermaatschappij van Google, publiceerde beter dan verwachte kwartaalcijfers. Zowel de omzet als de nettowinst lag hoger dan analisten hadden verwacht. De omzet steeg met 15 procent naar 15,1 miljard dollar. De opbrengst per advertentie op de Google-websites daalde 16 procent door het groeiend belang van smartphones, maar dit kon ruimschoots gecompenseerd worden door een hoger aantal clicks. Dankzij nieuwe technologie stegen die met 23 procent. De nettowinst klokte af op net geen 4 miljard dollar. Google is van plan de traditionele activiteiten, gecentreerd rond de bekende internetzoekmachine, beter af te scheiden van de nieuwe activiteiten waar Google zwaar in investeert, zoals drones en zelfrijdende auto’s.

Microsoft (+8,9 % bij opening) boekte in het voorbije kwartaal meer omzet en winst dan verwacht. De omzet kwam uit op 21,7 miljard dollar. De technologiereus slaagde er dankzij de Windows 10-lancering in de achteruitgang in de verkoop van besturingssystemen aan het klassieke pc-segment deels af te remmen. Het bedrijf zet daarnaast volop in op onlinediensten voor ondernemingen, zoals de Azure-clouddiensten en de nieuwe Office 365-productlijn. De nettowinst klokte af op 4,62 miljard dollar. Ze werd gedrukt door herstructureringskosten, die de voorbije drie maanden opliepen tot 1,14 miljard dollar. Microsoft heeft een deel van de waarde van de Nokia-mobieletelefoniedivisie afgeschreven en plant tot 7800 mensen te ontslaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content