Beurzen moeten even tot rust komen alvorens stijgende trend zich verder zet

Deze week kan Geert van Herck van Leleux in zijn technische analyse van de beurzen bijzonder kort zijn. Na de sterke klim van de afgelopen weken consolideren de aandelenmarkten in een horizontaal consolidatiepatroon.

Een typisch fenomeen na een sterke rally, aldus Van Herck. De beurzen moeten nu even tot rust komen alvorens de stijgende trend zich verderzet.

Deze adempauze laat beleggers toe nog wat aankopen te doen om van een verdere stijging te profiteren. Niettemin wil Van Herck wel waarschuwen voor te veel optimisme.

VIX in de gaten houden

Van Herck houdt immers angstvallig de Amerikaanse volatiliteitsindicator VIX in de gaten. Hij frist even het geheugen op: wanneer de VIX onder het niveau van de 20 punten noteert, wijst dit op topvorming op de beurzen.

In het andere geval (VIX boven 70 punten) wijst deze indicator op bodemvorming. De afgelopen weken is deze belangrijke indicator onder de 20 punten gedaald en op de niveaus van april 2011 en maart 2012 aanbeland. Twee periodes die gevolgd werden door neerwaartse correcties van minstens 10%.

Deze indicator heeft een belangrijke signaalfunctie en Van Herck houdt de boodschap in zijn achterhoofd. Maar zolang de

S&P 500 en de STOXX Europe boven hun steunniveaus blijven (S&P 500: 1.428,98 punten, STOXX Europe 600: 265

punten), ziet Van Herck geen reden om aandelenposities af te bouwen.

De beurzen consolideren in de buurt van hun

vorige toppen en Van Herck verwacht een opwaartse uitbraak in de komende weken.

Conclusie

Op de daggrafiek van de Amerikaanse volatiliteitsindicator VIX ziet men het lage peil waarop deze index beland is. Overeenkomstige lage niveaus gaven in het verleden aanleiding tot neerwaartse correcties op de Amerikaanse markt van minstens 10%.

Van Herck ziet tot op heden nog geen trendommekeer en zoals hierboven gemeld ziet hij de Amerikaanse beurs nog een nieuwe top maken. Dit zal de VIX nog wat lager duwen en de kansen op een trendommekeer vergroten. Van dichtbij op te volgen, zo luidt de conclusie.

De daggrafiek van de STOXX Europe 600 toont de horizontale consolidatie van de afgelopen dagen. De index houdt stand boven het uitbraakniveau van 272 punten, een illustratie van hoe een oud weerstandsniveau nu als steunniveau optreedt.

De divergentie met de RSI-indicator blijft een aandachtspunt. Maar zolang de belangrijke steunzone op 265 punten standhoudt,

is de stijgende trend niet in gevaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content