Beurzen in het rood

© reuters
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De Europese beurzen hebben nog eens een duidelijk lagere sessie achter de rug. Ondanks het feit dat de Europese Commissie met een groei van 2,2 procent voor 2017 het hoogste groeicijfer in een decennium voor de Europese Unie verwacht. Een rist tegenvallende resultaten maakten beduidend meer indruk.

Zo’n zware teleurstelling en dito koersreactie kregen we bijvoorbeeld bij Vestas Wind Systems (-18,3%), het grootse dagverlies in zes jaar tijd. De Deense wereldspeler in windenergie moest resultaten voor het derde kwartaal opbiechten die zo’n 15 procent onder de verwachtingen lagen. Steeds meer landen zijn overgeschakeld naar een tendersysteem voor het toewijzen van projecten. Dat drukt op de prijzen en dus op de rendabiliteit van de spelers in de sector. De omzet kwam maar licht onder de analistenconsensus uit. Vorige week had de sector al een slechte dag, toen bekend raakte dat de Amerikaanse regering van plan is serieus te snoeien in de subsidies voor windenergieprojecten.

Burberry (-9,3%) was een andere sterke daler in Europa. Marco Gobetti, de nieuwe topman van het Britse luxehuis, kwam met een nieuw strategisch plan om het merk weer op een hoger niveau te tillen. Alleen verwacht hij dat het pas in 2020 à 2021 een positief effect op de resultaten zal hebben. De eerstvolgende jaren zouden de omzet en de winstmarge vlak evolueren. Dat dwong heel wat analisten tot het verlaging van hun winstverwachtingen voor 2018 en 2019. Er volgde een reeks adviesverlagingen, met een stevige pandoering voor de beurskoers tot gevolg. Het Britse modemerk is een van de recentste investeringen van de Belgische holding GBL.

Opvallend op de Brusselse beurvloer was dat Engie (+0,6%), dat zijn lng-tak heeft verkocht aan Total, de enige stijger was in de Bel-20. Onder meer bpost (-1,5%) ging lager na derdekwartaalcijfers die in de lijn van de verwachtingen lagen. De volumes waren wel uitstekend. De klassieke postbedeling zakte minder dan in de eerste jaarhelft, waardoor we na negen maanden met -5,5 procent weer mooi binnen de vooropgestelde vork van -5 à -6 procent zitten. Het volume aan pakjes nam toe met een derde, tegenover nog een vierde in het eerste kwartaal. Maar de omzet groeide minder sterk, wat toch wijst op prijsdruk. Ook het resultaat nam minder sterk toe. Het lag in de lijn van of iets onder de verwachtingen van de analisten. De jaarprognoses werden gehandhaafd.

VRIJDAG

Morgen is het uitkijken naar data over de industriële productie in Frankrijk en Italië, en over de overheidsschuld in de Verenigde Staten. Daarnaast zijn er onder meer de resultaten van Allianz, ArcelorMittal, Bekaert, Boskalis, Texaf en Xior.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content