Danny Reweghs

Beursmalaise houdt aan

Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Even konden de aandelen uit hun as herrijzen op aswoendag. Maar op donderdag bleek al dat er nog geen einde was gekomen aan de forse daling van de westerse beurzen sinds het jaarbegin. Zoals we al enkele keren hebben aangegeven, is de kans erg reëel dat we dit jaar een internationale trendommekeer op de aandelenmarkten meemaken.

Van stier naar beer

In de klassieke definitie spreken we over de start van een beren- of baissemarkt (dalende trend) als een index vanaf de top 20% is teruggevallen. Dat is er niet de minste discussie dat er een nieuwe berenmarkt voor de Europese beurzen is begonnen. De Stoxx600-index zakte onder de steun van 330 punten (rum -25% sinds de top) en de Eurostoxx50-index duidelijk onder 3000 punten (circa -30% sinds de piek in april 2015). Daarmee is de stijgende trend bij ons afgelopen. Officieel is er bij ons dus een einde gekomen aan de stieren- of haussemarkt, die we sinds maart 2009 kenden. De overheersende trend is met andere woorden gekeerd van stijgend naar dalend.

Gelukkig is er nog de cruciale Amerikaanse Standard&Poor’s500-index. Die zit officieel nog niet in een berenmarkt. Dat gebeurt pas bij een terugval onder 1700 punten. Maar de index is al gesloten onder de vorige dieptepunten van zowel augustus 2015 als oktober 2014, wat toch belangrijke ijkpunten zijn en het knipperlicht ook voor Wall Street duidelijk op ‘oranje’ zet. Te meer omdat de lange termijnindicatoren ook de jongste weken zijn blijven verzwakken.

Vierde langste

Maar op korte termijn is er hoop op een herstelbeweging op de beurzen

Maar op korte termijn is er hoop op een herstelbeweging. Die kan in het beste geval tot een evenaring van de piek van vorig jaar of nog iets hoger reiken. We hebben er al enkele keren gewezen op de uitzonderlijke lengte van de haussemarkt sinds maart 2009. We zitten nu aan 82 maanden, meteen de vierde langste stierenmarkt sinds 1900 en ver boven het gemiddelde de afgelopen eeuw van 57 maanden. Als we naar omvang van de klim kijken, dan gaat het voor de S&P500index om een stijging op de piek van 215%, de vijfde sterkste stierenmarkt sinds 1900 en een stuk boven het historisch gemiddelde van 165%.

Van tactiek veranderen

Een trendommekeer zou statistisch gezien dus helemaal niet verwonderlijk zijn. Als de tendens in de komende tijd zou keren, dan betekent dit dat we onze tactiek fundamenteel moeten wijzigen. In een stierenmarkt worden tussentijdse correcties gebruikt om (bij) te kopen (‘buy the dips’), maar in een berenmarkt dienen we tussentijdse oplevingen consequent en gedisciplineerd te gebruiken om aandelen te verkopen (‘sell the rallies’).

Ook vandaag nog blijven heel wat analisten en strategen de huidige daling als een (fraaie) koopopportuniteit beschouwen. We delen hun mening als we enkel de (zeer) korte termijn beschouwen. Als we kijken naar de komende zes tot twaalf maanden hebben we daar een andere visie over. We zouden dus van herstelbewegingen gebruik maken om wie nog veel aandelen bezit om die posities geleidelijk aan te verminderen enerzijds en anderzijds ook bescherming te zoeken door wat in goud te gaan beleggen. Want op de slechte beursdagen zien we tegenwoordig het goud steevast wel stijgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content