‘Beurscorrectie biedt koopkansen’

© iStock

De Belgische strategen gepolst door de redactie van Moneytalk verwachten opnieuw een beursrally na de zomer. De correctie op de beurzen en de grote schommelingen op de financiële markten vandaag bieden met andere woorden koopkansen voor beleggers.

De Bel-20 zakte in de loop van donderdag tot 3.518,47 punten. Dat is 10 procent onder de jaarpiek van de index op 3.910,33 punten. Bij een daling van 10 procent of meer spreken we van een correctie van de beurzen. De Belgische strategen verwachten nog een volatiele zomer, maar er komt beterschap na de kalme zomermaanden.

Verrast

“Begin dit jaar waren we positief over Europese aandelen door de goedkopere euro, de lage olieprijs en de aantrekkende wereldeconomie. Maar de sterke stijging van de Europese markten heeft ons toch verrast”, zegt Philippe Gijsels, marktstrateeg bij BNP Paribas Fortis.

Hij en zijn collega’s mikten voor het hele jaar op een gemiddelde stijging van de Europese beurzen met 15 procent. Die inschatting was gebaseerd op de verwachting dat de bedrijfswinsten met 15 procent zouden vooruitgaan en dat de gemiddelde koers-winstverhouding van de aandelen op hetzelfde niveau zou blijven als eind 2014.

“Dat we die stijging al grotendeels hebben gerealiseerd, maakt dat we ons kunnen verwachten aan de klassieke appelflauwte tijdens de zomer”, stelt Gijsels. “Waarna het jaar met een even klassieke eindejaarsrally in schoonheid kan worden beëindigd.”

“We raden onze klanten aan hun aandelenposities gedeeltelijk af te bouwen, om met die cash in te spelen op de verwachte correctie”, zegt Koen De Leus econoom bij KBC. “De Amerikaanse centrale bank is niet van plan de rente drastisch op te trekken. Ze zal dat zeer geleidelijk doen, om het herstel van de economie en de aandelenmarkten niet te schaden.” Een eerste, beperkte renteverhoging wordt pas in september verwacht.

“De economie en de rentevoeten zijn bepalend voor de financiële markten”, stelt Etienne de Callataÿ, hoofdeconoom van Bank Degroof. “Met haar inkoopprogramma van obligaties wil de Europese Centrale Bank (ECB) de rentevoeten laag houden. Maar als belegger mag je niet uitsluiten dat de rente op tienjarige Duitse overheidsobligaties tegen eind 2016 klimt naar 1,5 procent. De rentevoeten van enkele weken geleden waren abnormaal laag, en wat abnormaal is, kan niet eeuwig blijven duren. Ondanks de recente stijging blijven ze nog altijd historisch laag. Beleggers moeten zich voorbereiden op hogere rentevoeten en ze houden de looptijd van hun obligaties het beste korter dan normaal”, besluit hij.

Lees meer over de halfjaarvooruitzichten voor beleggers in het magazine Trends dat vandaag in de rekken ligt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content