Beursblog: is dit de vooravond van een nieuwe dotcomcrash?


Is de huidige Magnificent Seven-hype te vergelijken met de dotcomzeepbel 25 jaar geleden? Er zijn belangrijke gelijkenissen, maar ook wel wat verschillen.
De parallel tussen de dotcomhype eind jaren negentig en de AI-hype van de laatste jaren is al platgeschreven – ‘beating a dead horse’ zegt men in het Engels. Maar de analisten van Research Affiliates (RA) maakten daar onlangs een analyse van, waardoor we er toch nog eens op ingaan.
De grootste gelijkenis tussen toen en nu is volgens RA dat een nieuwe technologie wel wereldveranderend kan zijn, maar dat de beurswinnaars niet altijd de pioniers van die technologie zijn. “De meest waardevolle tien internetbedrijven in 2000 hebben het in de vijftien daaropvolgende jaren minder goed gedaan dan de S&P 500”, klinkt het.
Daar waren twee redenen voor: de veronderstelling dat de spelers die een nieuwe technologie als eerste domineren die zullen blijven domineren – zegt daar iemand Nvidia? – en dat het tempo waarmee die technologie de wereld verandert steevast wordt overschat. Uiteindelijk is ChatGPT voorlopig niet meer dan een tool voor mensen die te lui zijn om hun eigen mails nog te schrijven.
De ontwrichters worden achteraf op hun beurt nog eens ontwricht, is de boodschap. Zo was de handpalmcomputerproducent (kandidaat Woord van het Jaar) Palm Inc in 2000 meer waard dan de autobouwer General Motors. Maar Palm was tegen 2003 ingehaald door Blackberry, wat op zijn beurt dan weer genadeloos is afgeslacht door Apple’s iPhone vanaf 2007. Om het met Bredero te zeggen: “’t Kan verkeren.”
Getuige daarvan het koersverloop van Cisco en Intel enerzijds, twee dotcom-darlings, en Microsoft anderzijds, een van de internetlaatbloeiers. Dit is hoe beleggers er in volle dotcomhype over dachten:

En hieronder hoe het de 25 jaar daarna is verlopen:

RA trekt een sterke parallel tussen Cisco en Nvidia, elk in hun periode de leveranciers van hardwarematige pikhouwelen en schoppen voor de opkomende technologie van dat moment. Nvidia steeg de afgelopen vijf jaar met 2.200 procent, Cisco in de vijf jaar voor de dotcompiek met 3.700 procent.
Hun fundamenten zijn wel verschillend, schrijven de RA-analisten, zo eerlijk zijn ze wel. Daar waar Cisco’s waardering enorm vooruitliep op winsten die er nooit kwamen, zijn die winsten er bij Nvidia wel degelijk gekomen.


De waarderingspremie van het kransje AI-aandelen dat de laatste twee jaar het mooie weer maakt, is ook iets kleiner dan die van de dotcomaandelen een kwarteeuw geleden, wat erop wijst dat er iets meer fond zit onder de hoge koersen van de AI-aandelen vandaag.
Die fond ten spijt, is de concentratie op de Amerikaanse beurs vandaag, net als in 2000, te hoog, zeggen de RA-analisten. Het gros van de verwachtingen zit bij een klein groepje aandelen, wat de hele Amerikaanse beurs kwetsbaar maakt voor wanneer die verwachtingen slechts deels of niet worden ingelost en plots zouden beginnen te keren.

Binnen die parallel met de dotcomhype is het moeilijk te zeggen in welke periode we vandaag zitten. Is 2025 het 1997 van toen, of zitten we al in 2000, de fase vlak voor de crash? De RA-analisten, die voor alle duidelijkheid volbloed waardebeleggers zijn, raden aan de blootstelling aan de AI- en techkampioenen voorzichtig af te bouwen.
De beursblog van Trends
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier