Bernanke zou geen derde ambtstermijn nastreven

De Amerikaanse beurzen noteren nog steeds in het rood, waarbij de koersen in de loop van de dinsdagsessie proberen om opnieuw vaste voet onder de grond te krijgen. De belangrijkste indices kleuren echter nog steeds dieprood, waarbij de Dow Jones bijna 2% moet prijsgeven.

Dat is hoofdzakelijk te wijten aan de slechte prestaties van een aantal blue chips, die door tegenvallende kwartaalcijfers afgeremd worden.

Heel wat recent gepubliceerde resultaten vielen tegen, maar Yahoo noteert op de gisterenavond bekendgemaakte cijfers bijna 5% hoger.

Volgens sommige insiders zou Ben Bernanke geen derde ambtstermijn nastreven als hoofd van de Amerikaanse centrale bank.

Mitt Romney heeft al aangekondigd niet verder te willen gaan met Bernanke, maar laatstgenoemde zou zelfs onder Barack Obama zijn loopbaan een andere wending willen geven.

Koffie weer fors goedkoper

De prijs van een pond koffie dook 7,6 procent lager. In Brazilië zijn volgens Royal Bank of Scotland de weersomstandigheden gunstig voor de cruciale bloesemfase.

In Colombia zet het herstel van de productie zich door. Volgens de Colombiaanse Coffee Grower’s Federation steeg de productie in september met 13 procent op jaarbasis.

In Vietnam, de grootste producent van de bittere robusta variant, is de situatie iets minder gunstig. Door het droge weer zullen de yields of opbrengst per hectare dit oogstjaar lager uitkomen.

Tijdens de eerste 9 maanden van dit jaar viel in Vietnam 23 procent minder neerslag dan normaal. Volgens de consensusschatting zal de opbrengst 9,4 procent dalen in vergelijking met het oogstjaar 2011-2012, toen een recordhoeveelheid van 1,6 miljoen ton werd geoogst.

Ook suiker werd opnieuw 7,2 procent goedkoper maar kon nog net stand houden boven de grens van 20 dollarcent/pond. Volgens het USDA zal Rusland in het komende jaar de op een na grootste hoeveelheid suikerbieten oogsten.

In Brazilië verloopt de verwerking van de oogst intussen voorspoedig waardoor er dit jaar een aanbodoverschot zal zijn op de globale suikermarkt. Bij cacao bleef de prijsdaling beperkt tot 1,2 procent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content