Bernanke kan Wall Street maken of kraken

Op basis van de futures mag een lagere opening op Wall Street worden verwacht, de futures op de S&P 500 laten momenteel een verlies van 0,40% optekenen.

De meeste analisten verwachten echter dat er weinig beweging zal zijn in afwachting van de toespraak van Ben Bernanke.

De FED-voorzitter houdt morgen zijn traditionele jaarlijkse toespraak in Jackson Hole en die zou forse bewegingen op de financiële markten kunnen veroorzaken.

Zowel de obligatie- als de aandelenkoersen bevinden zich op technisch belangrijke niveaus. De beleggers kijken hoofdzakelijk uit naar een hint die Bernanke zou kunnen geven over de evolutie van de rentetarieven. Maar ook het gedrag van de ECB wordt op de voet gevolgd.

Waar ligt de comfort zone van de ECB?

De markten hadden de afgelopen week te maken met ongebruikelijk veel speculaties in de media over het verwachte aankoopprogramma van de ECB.

Bij PIMCO overheerst de verwachting dat de ECB een “comfortabele zone” zal kiezen voor de rendementen op staatsobligaties aan het begin van de curve, van landen die om steun hebben verzocht – en toegezegd gekregen – uit de Europese steunfondsen.

Andrew Bosworth van PIMCO denkt niet dat de ECB vooraf zal aangeven waar die zone zich precies bevindt, maar de markt door de aankoop van activa naar de gewenste zone zal toeleiden.

De markten zullen waarschijnlijk teleurgesteld reageren als de ECB uitsluitend obligaties opkoopt die al na één jaar aflopen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content