Ben Bernanke probeert welvaart te creëren via de beurs

Wall Street is de nieuwe beursweek afwachtend geopend, met koersen die iets onder het slotniveau van afgelopen vrijdag liggen. De Nasdaq verliest ongeveer een kwart procent, in het geval van de Nasdaq en de S&P 500 zijn de verliezen zelfs nog iets kleiner.

Uiteraard lopen er nog heel wat reacties binnen op Quantative Easing 3 zoals de Amerikaanse centrale bank die vorige week aankondigde. Ben Bernanke probeert welvaart te creëren via de beurs, zo luidde één van de commentaren. Brian Sozzi van NBG Productions meent echter dat dit niet zal lukken.

De situatie wordt volgens Sozzi alleen maar erger. Op het einde van 2007 stond de S&P 500 op hetzelfde niveau als nu en toen bedroeg de werkloosheidsgraad 4,70%.

Momenteel zit echter al 8,10% van de Amerikaanse beroepsbevolking zonder baan. Vooral de consumenten met weinig geld gaan de economische groei afremmen, zonder hen is een volwaardige groei echter niet mogelijk.

Beurzen zijn onstuitbaar

Er staat volgens Royal Bank of Scotland geen rem op de stijging van de aandelen-markten. Tegenvallend macroeconomisch nieuws wordt positief geïnterpreteerd omdat dit de kansen op nieuwe stimuleringsmaatregelen doet toenemen. De Amerikaanse S&P500 steeg op weekbasis met 2,2 procent naar het hoogste niveau sinds januari 2008.

Technologiebeurs Nasdaq stond zelfs in 12 jaar niet meer zo hoog. De activiteit in de verwerkende industrie blijft wereldwijd krimpen. Na China waren vorige week ook Europa en de Verenigde Staten aan de beurt. In de VS was het de derde achteruitgang in even veel maanden.

De index noteert nu op het laagste niveau sinds juli 2009. Ook het arbeidsmarktrapport viel tegen. Er kwamen in augustus 96.000 nieuwe banen bij terwijl vooraf op een groei met 130.000 werd gerekend.

Het werkloosheidspercentage daalde van 8,3 naar 8,1. Deze daling was enkel toe te schrijven aan een lagere participatiegraad.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content