Belgische rente op maand tijd met half procent gedaald

Onze overheid heeft nooit minder rente moeten betalen dan de voorbije weken om geld op te halen op de financiële markt. Zo betaalde ze op haar laatste uitgifte – een obligatie op tien jaar – amper 2,6 % interest!

Maar niet alleen de rente van obligaties op lange termijn zakte Belfius Bank fors, ook die van obligaties op drie en vijf jaar. De Belgische rentecurve is dan ook aan een neerwaartse beweging bezig.

Als we naar de rentecurve kijken, zien we dat de Belgische overheidsrente in amper een maand tijd (van 06-07 tot 06-08) op bijna alle looptijden met 0,5 % daalde.

Zoals al maanden gebeurt, drijft de onzekerheid rond Spanje en Italië beleggers naar de veiliger geachte eurohavens, zoals Duitsland, Nederland, maar ook België.

Concrete gevolgen

Laten we eerst eens kijken naar de gevolgen voor bedrijfsleiders. Hun bedrijven spinnen garen bij de lage rentestand. Meer en meer bedrijven beginnen eigen aandelen in te kopen, want aandelen blijven gemiddeld goedkoop qua koers/winstverhouding. Zo besliste Siemens bijvoorbeeld een obligatie uit te geven om voor 3 miljard euro eigen aandelen in te kopen.

Vandaag leent het bedrijf spotgoedkoop op de markt. Hun obligatie met vervaldag binnen vijf jaar gaf op 7 augustus immers een

rendement van amper 1,2 %. Dergelijke lage rente komt hun rentabiliteit ten goede, en daar profiteert uiteindelijk de aandeelhouder van.

Hoge dividenden, lage obligatierente … Meer en meer speelt dit alles in het voordeel van de aandelenmarkt, wat mee de neutrale positie van aandelen in de referentieportefeuille van Belfius Bank verklaart.

Gevolgen van de rentecurve voor de belegger

Voor wie een korte beleggingshorizon heeft (tot en met drie jaar), is volgens Belfius Bank de spaarrekening de beste keuze. Ze is niet alleen vrijgesteld van roerende voorheffing, maar de rentevergoeding ervan is ook zeer aantrekkelijk in vergelijking met de marktrente.

De kanttekening blijft wel dezelfde: als de Europese Centrale Bank de kortetermijnrente nog naar beneden haalt, is een verdere verlaging van de rente op de Belgische spaarrekeningen niet uitgesloten.

Wat dan met langere looptijden?, zo vraagt Belfius Bank zich af. Hoe langer men belegt, hoe groter de rente moet zijn om toekomstige inflatiewijzigingen te kunnen opvangen. Vandaag is de geldende netto marktrente op zeer langlopend papier laag.

Momenteel is Belfius Bank dan ook geen grote koper van obligaties op negen jaar en langer. De beleggingsverzekering verdient echter wel speciale aandacht.

Het fiscaal gunstige statuut ervan — namelijk de vrijstelling van roerende voorheffing na acht jaar — maakt dat het nettorendement na acht jaar zeer aantrekkelijk is (via Tak 23, met kapitaalbescherming en een aantrekkelijk minimumrendement als oogmerk). Voor wie acht jaar te lang is, zijn er de looptijden tussen vier en zes jaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content