Belgische regering heeft royaal dividend van Belgacom nodig

Belgacom zag de trend van de groepsopbrengsten in het derde kwartaal van 2012 verbeteren: het bedrijf rapporteerde 1,620 miljard aan omzet, of een stijging met 1,5%, in vergelijking met dezelfde periode van 2011, ondanks aanzienlijke bijkomende druk van regelgevende maatregelen sinds 1 juli 2012.

Over het derde kwartaal van 2012 rapporteerde Belgacom een groepsebitda van 460 miljoen EUR, vóór eenmalige kosten, of 2,7% lager dan over dezelfde periode van 2011.

De hogere druk van de regelgeving belette Belgacom niet om een groepsebitda te realiseren die een trendverbetering inhoudt tegenover de eerste helft van 2012, vooral dankzij een zeer sterk resultaat van het Consumersegment.

Belgacom stelde op basis van de cijfers de jaarverwachtingen voor 2012 naar boven bij. De omzet zou tot +1% hoger uitkomen, de ebitdadaling blijft naar verwachting beperkt tot ‘-4% à -5%’.

Deze verwachting houdt geen rekening met de eenmalige boekhoudkundige aanpassing voor de opbrengsten (-12 miljoen EUR) en ebitda ( -34 miljoen EUR) in het tweede kwartaal ingevolge de goedkeuring van de nieuwe telecomwet.

In het derde kwartaal van 2012 genereerde Belgacom een vrije kasstroom van 248 miljoen EUR. De vrije kasstroom daalde vooral door de hogere inkomstenbelasting, een ongunstige evolutie in het bedrijfskapitaal en de betaling van de licentie voor het 4G-spectrum.

De financiële positie van Belgacom blijft gezond. Eind september 2012 bedroeg de netto financiële schuld 1.467 miljoen EUR, een van de laagste schuldposities in de Europese telecomsector.

Advies houden blijft gehandhaafd

Emmanuel Carlier handhaaft een neutraal advies voor het aandeel Belgacom, met daaraan gekoppeld een koersdoel van 23 euro.

Carlier merkt op dat het dividendrendement bij Belgacom dat van de branchegenoten duidelijk overtreft, maar dat de Belgische regering een royaal dividend van Belgacom nodig heeft.

Dat verklaart waarom werd gekozen voor een verhoging van het dividend in plaats van voor een inkoop van de eigen aandelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content