Belgische en Franse staatsobligaties blijven kwetsbaar

In de afgelopen weken hebben de beleggers de koersen van de obligaties uitgegeven door de Europese landen met een AAA-rating verder opgejaagd.

Inmiddels zijn die koersen zo hoog gestegen dat de beleggers naar alternatieven zijn gaan uitkijken, meer bepaald naar de obligaties van die landen die vlak onder het triple A-niveau vallen.

Dat is bijvoorbeeld zo met Franse en met Belgische staatsobligties, Frankrijk raakte zijn triple A-rating in januari kwijt wanneer Standard & Poor’s die rating verlaagde.

Het land wordt dan ook met grote economische moeilijkheden geconfronteerd. In het eerste halfjaar was er een zerogroei, terwijl de werkloosheidsgraad nog steeds een stijgende trend vertoont.

Vertrouwen van de bedrijven in België op laagste niveau in tweeënhalf jaar

De Belgische situatie is echter niet veel beter. Onze nationale bank verwacht dat de economie dit jaar met 0,10% zal krimpen, terwijl het vertrouwen van de bedrijven in België op laagste niveau in tweeënhalf jaar is teruggevallen. Het zal duidelijk zijn dat dit niet veel goed belooft voor de toekomst.

Mark Dowding, senior portfolio manager bij Bluebay Asset Management, is van mening dat Belgische en Franse staatsobligaties kwetsbaar blijven.

Wanneer de problemen in de eurozone opgelost raken, zal het verschil met Spaanse en Italiaanse staatsobligaties snel verdwijnen. Als de euro in het verdomhoekje blijft zitten, is hun outperformance niet gerechtvaardigd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content