Belgische economie zal mogelijk pas volgend jaar profiteren van herstel

Peter Vanden Houte, hoofdeconoom bij ING, is van mening dat de eerste helft van dit jaar alleszins moeilijk gaat worden voor de Belgische economie. De algemene internationale economische omgeving is allesbehalve bevorderlijk voor de export, die hoe dan ook de motor van een eventueel economisch herstel in ons land moet worden.

De goed op dreef zijnde Duitse economie kan uiteraard in beperkte mate de export aanwakkeren, maar de Europese schuldencrisis gaat hoe dan ook wegen op de economische prestaties die door onze andere Europese handelspartners gaan geleverd worden.

Daarenboven moet er ook rekening worden gehouden met het breekbaar economisch herstel in de Verenigde Staten, terwijl anderzijds op korte termijn niet moet worden verwacht dat China de export in belangrijke mate zal helpen herstellen. Misschien, maar niet zeker, zal het beter gaan in de tweede helft van het jaar.

Belgische bedrijven gaan vanwege onzekerheid investeringen op een laag pitje houden

Maar zelfs wanneer het economisch beter zou gaan in de tweede helft van dit jaar, zal België daarvan slechts volop in de loop van volgend jaar kunnen profiteren. De export zal volgens Vanden Houte dit jaar maar 0,10% bijdragen tot de groei, volgend jaar kan dat 0,30% worden.

De Belgische bedrijven gaan vanwege de onzekerheid de investeringen op een laag pitje houden, zo concludeert de ING-hoofdeconoom. Het is dus niet zo dat de investeringen de motor meteen de motor van de economische groei gaan worden, eerder zal de situatie nog even afwachtend blijven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content