Belgische dividenden stegen met bijna 17 procent: ‘Scenario niet herhaalbaar voor bankensector’
Wereldwijd hebben grote bedrijven meer dan 1.655 miljard dollar aan dividenden aan hun aandeelhouders uitgekeerd in 2023, een record. Dat blijkt uit een rapport van de vermogensbeheerder Janus Henderson.
De bedragen die aan aandeelhouders zijn uitbetaald, stegen met 5,6 procent ten opzichte van 2022 en met 15 procent ten opzichte van 2019.
Significante groei bij Anheuser-Busch
Het rapport behelst de grootste 1.200 bedrijven in marktkapitalisatie, die 85 procent van de wereldwijd uitbetaalde dividenden vertegenwoordigen. “We knopen opnieuw aan met een tendens uit het verleden”, merkt Frank Vranken (Edmond de Rothschild) op. “Heel veel bedrijven kunnen, na covid en na een periode van hoge inflatie, hun prijzen – lees: hun marges – optrekken. Het is niet zo verwonderlijk dat de aandeelhouders daar de vruchten van plukken.”
De uitkeringen aan aandeelhouders van Belgische ondernemingen namen toe met 16,7 procent los van eenmalige effecten, voornamelijk dankzij een significante groei bij Anheuser-Busch. Maar op basis van de gepubliceerde cijfers was er een opvallende afname, veroorzaakt door het uitzonderlijke, eenmalige dividend dat KBC Bank in 2022 uitbetaalde om overtollige middelen te verdelen. Naar verwachting zal KBC dit jaar opnieuw een bijzonder dividend uitkeren na de verkoop van zijn Ierse divisie. Daardoor verwacht men dat de dividenduitkeringen van Belgische bedrijven in de index dit jaar zullen oplopen met 10 tot 12 procent, resulterend in een totaal van 3,55 tot 3,63 miljard euro.
Tech is top, voor het eerst
“Bijna de helft van de stijging van de dividenden wereldwijd komt van banken”, merkt het rapport op. Vranken wijst op de cruciale rol van de bankensector, die dankzij hogere rentevoeten recorddividenden kon uitkeren. “Wanneer rentevoeten stijgen van negatief naar positief, kunnen banken weer een gezondere marge tussen de inkomende en de uitgaande rentestromen realiseren, wat direct bijdraagt aan hun winstgevendheid. De stijgende rente was fantastisch nieuws voor hen, maar dat is niet herhaalbaar. Een stijging van -0,5 procent naar 4 procent in Europa in zo’n zeventien maanden – dat zal zich niet herhalen.”
22 landen hebben dit jaar records gebroken, waaronder de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland en Indonesië. Europa liet een bijzonder sterke stijging (+17,6%) optekenen. Voor het eerst sinds het begin van de studie bezetten twee techbedrijven de top van de ranglijst, in termen van winsten herverdeeld aan aandeelhouders: Microsoft, waarvan de dividenden met meer dan 10 procent zijn gestegen, en Apple. Tot 2014 was geen enkel techbedrijf in de top tien beland, schrijft Belga.
‘Vorig jaar was er de stijging van de energieprijzen, wat voor de traditionele energiebedrijven goed nieuws was’
Frank Vranken (Edmond de Rothschild)
“Voor wie de verschillende regio’s al een tijdje in de gaten houdt, zullen enkele dingen altijd terugkomen”, weet Vranken. “De VS versus Europa, eigenlijk is dat altijd hetzelfde verhaal. In de VS is er eerder een tendens om de aandeelhouders te belonen via een aandeleninkoop. Dividenden stijgen er weliswaar ook, maar cultureel ligt een buy-back beter. In Europa is het omgekeerd, hier worden meer dividenden uitgekeerd. In de VS zijn er trackers op de twee vormen, dividendbetalende aandelen of terugkoopaandelen. Die laatste presteren dikwijls beter.”
Peak oil
De grondstoffensector blijft goed vertegenwoordigd, al hebben verschillende bedrijven belangrijke verlagingen doorgevoerd. Een van die namen is het Braziliaanse bedrijf Petrobras, de op één na grootste betaler in 2022, maar afwezig in de top twintig in 2023. Het mijnbouwbedrijf BHP, eerste in 2021 en 2022, duikelt naar de zesde plaats. ExxonMobil en PetroChina staan in de top vijf, Chevron is elfde.
“Vorige jaren was er de stijging van de energieprijzen”, herinnert Vranken zich. “Dat was voor die traditionele energiebedrijven goed nieuws. We mogen niet vergeten dat de energiebedrijven uit het verleden – gas en olie – aan het kijken waren om hun kapitaaluitgaven af te bouwen. Het idee van peak oil (een piek in de wereldwijde olieproductie, nvdr) en de omslag naar duurzame energie, heeft daarin meegespeeld. De prijsstijgingen hebben een positieve impact gehad op de sector. Maar de prijzen zijn niet blijven stijgen, integendeel, ze zijn flink teruggevallen.”
Mooie dividenden bij verzekeraars
Vorig jaar had Trends een gesprek met Tom Simonts (KBC) over het rapport van 2022, dat toen ook een goednieuwsshow was. Hij zei: over twee tot drie jaar is het de beurt aan de autosector. Die zal dan de vruchten plukken van de investeringen in de elektrificatie.
“Ik heb wat moeite om die stelling bij te treden, omdat dat zo’n competitieve sector is, waarin China dominant is”, zegt Frank Vranken. “Dat zet overal druk op de marges. Tesla moet overal zijn prijzen verlagen en de Europese wagenbouwers zijn ook wakker geworden. Ik zie niet direct een geweldige verbetering van de marges voor de autobouwers gelinkt aan de elektrificatie. Daarbij is het voor mij ook nog niet 100 procent duidelijk of de elektrische wagen op termijn de winnende technologie zal zijn. Europa heeft de materialen niet en als Trump de verkiezingen in de VS wint, is dat zeker en vast ook niet zijn prioriteit. Daar ben ik voorzichtiger over.”
“Ik denk wel dat het verschil tussen de korte- en langetermijnrente op termijn weer positief moet worden. De langetermijnrente moet dus boven de kortetermijnrente liggen”, zegt Vranken. “Dat is voor de banken nog altijd positief, want dan moeten ze minder betalen op hun deposito’s, en kunnen ze het renteverschil beter incasseren. Ik zie ook dat verzekeraars hun prijzen hebben opgetrokken, vooral van alles wat met ongevalpolissen te maken heeft. Die kunnen, volgens mij, ook nog een tijdje mooie dividenden betalen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier