Belgische Buffetts kloppen de markt wel
De belangrijkste Europese beursindexen verloren een half tot een procent. De EuroStoxx50-index zakte 0,6 procent. De Bel-20 ging 0,3 procent lager tot 3734 punte
De onheilspellende boodschap van Christine Lagarde woog wellicht op het sentiment van beleggers. De topvrouw van het IMF, waarschuwde in een open brief, gepubliceerd in het Handelsblatt, dat de groei van de wereldeconomie in 2016 “ontgoochelend en onevenwichtig” zal zijn.
Er kwam ook een mentale opdoffer voor alle beleggers die opkijken naar Warren Buffett, omdat hij er vaak in slaagt de markt te kloppen. Zijn holding Berkshire Hathaway noteert meer dan 10 procent lager dan eind vorig jaar. Het is nog maar de elfde keer in vijftig jaar dat het aandeel een jaar in het rood eindigt en het is de slechtste jaarprestatie van Buffett sinds 2008.
Volgens de Britse zakenkrant Financial Times is het koersverlies onrechtstreeks te wijten aan de grondstoffenmalaise. Burlington Northern Santa Fe, de spoorwegmaatschappij die Buffett in 2009 kocht, vervoert olie, steenkool en landbouwproducten. Andere bedrijven van de holding verkopen producten of diensten aan de krimpende Amerikaanse oliesector.
De Belgische Buffetts, zeg maar de holdings op de Brusselse beurs, slaagden er het voorbije jaar wel in de markt te verslaan. Enkel GBL (+0,3%) presteerde het voorbije jaar slechter dan de Bel-20 (zie tabel). Maar met een rendement van 11,5 procent blijven ook de aandeelhouders van de Frère-holding niet met lege handen achter.
In het land van de retailers kwamen er de voorbije week twee contrasten naar boven. Dinsdagavond vroegen de bewindvoerders van Macintosh Retail Group (-57%) het faillissement voor de groep aan. Het gaat om de moederholding boven verschillende Nederlandse winkelketens, waaronder Scapino, en het Belgische Brantano. Voor Scapino en Brantano is nooit uitstel van betaling gevraagd, wat doet vermoeden dat die ketens levensvatbaar zijn. Voor geen enkele winkelketen – enkel voor de holding – is het faillissement aangevraagd. Die winkels blijven ook gewoon open, en de bewindvoerders gaan opnieuw op zoek naar kopers voor de hele groep of onderdelen van de groep. Het gaat om 500 winkels in de Benelux en meer dan 10.000 werknemers. Brantano heeft al laten weten dat het zeker tot eind januari op eigen houtje verder kan.
Er is ook een Belgische vastgoedvennootschap betrokken partij. In zijn laatste jaarverslag laat Retail Estates (+0,6%) weten dat 7,7 procent van zijn huurinkomsten van Brantano komt. Volgens de analisten van ING betaalt Brantano een relatief lage huur en zou in het slechtste scenario het verlies van Brantano als huurder een opportuniteit kunnen zijn voor Retail Estates om een betere deal in de wacht te slepen.
‘s Wereld grootste onlineshop, Amazon,sloot daarentegen dinsdag af op een recordkoers, nadat het maandag enkele cijfers over de feestdagen wereldkundig had gemaakt. Zo zouden er via het ledenprogramma Prime 200 miljoen pakjes verstuurd zijn, een record, en telde Amazon in de week voor kerstmis 3 miljoen nieuwe leden bij Prime. In totaal zouden de onlineverkopen in de VS tijdens de belangrijkste shoppingperiode van het jaar (van de dag na thanksgiving – Black Friday – tot kerstmis) met 20 procent gestegen zijn tegenover vorig jaar.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier