Belgische biotech schittert op de beurs

© istock
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Midden december stelden we onze favorieten voor 2018 voor. Aan het einde van het eerste kwartaal maken we de balans op. Het rendement oogt bijzonder fraai, als we er rekening mee houden dat de westerse beurzen in de eerste drie maanden van 2018 serieus in het rood zijn gegaan.

Schitterend Mithra

Eerlijk is eerlijk. Ook al was de keuze heel bewust, we hebben dat sterke jaarbegin te danken aan de prestaties van de drie Belgische biotechaandelen in de voorbeeldportefeuille, en aan Mithra Pharmaceuticals in het bijzonder. Het aandeel lag er twee jaar bijna verlaten bij, maar werd dan toch ontdekt, geholpen door het bod en het tegenbod op Ablynx. De markt is uiteindelijk toch gaan anticiperen op gunstige resultaten voor Donesta (een product voor de menopauze, fase II-studie, resultaten verwacht begin tweede kwartaal) en de anticonceptiepil Estelle (fase III-studie, resultaten verwachten in derde kwartaal in Europa en eerste kwartaal van 2019 voor Verenigde Staten).

Argen-x was al de ster van december, met spraakmakende resultaten voor de molecule ARGX-113 voor de indicatie myastena gravis (auto-immuunziekte). Daarop werd in de eerste maanden van 2018 verder gebouwd. Thrombogenics kondigde midden december aan dat het de klinische studie voor molecule THR-409 (Jetrea/ocriplasmine) stopzet, vanwege de te moeizame rekrutering van patiënten. Sindsdien herleeft de koers weer door hoopvolle resultaten voor het anti-plgf-middel THR-317. We wisten het aandeel dus op een dieptepunt op te pikken. De goudmijn Goldcorp en de reus in oliediensten Schlumberger sloten het eerste kwartaal ook nog hoger af dan midden december.

Vijf dalers

Een gemiddeld rendement van ruim 13 procent, terwijl de markten in het rood staan, is natuurlijk fraai. Toch kunnen we niet helemaal tevreden zijn, omdat de helft van de selectie op verlies staat. McEwen Mining maakte gemengde cijfers bekend in het vierde kwartaal, maar moet met een hogere goudprijs als ruggensteun veel beter kunnen presteren. AB InBev stond tot vlak voor de jaarcijfers op een serieus verlies, maar het kon met de resultaten wel overtuigen. We verwachten een verder herstel. Zonder het negatieve dollareffect zou het verlies bij Mosaic beperkt zijn. Deze achterblijver in meststoffen kan heus wel beter.

Dat trio kan nog evolueren naar een zeer redelijk rendement. Een veel grotere teleurstelling zijn de vrij forse dalingen bij Cameco en vooral Agfa-Gevaert. Het aandeel van Cameco, de grootste speler in uranium, ontgoochelt al het tweede jaar op rij, maar het koerspotentieel is gigantisch. De timing is wel heel moeilijk. Het aandeel van Agfa-Gevaert verdroeg het vooruitzicht op een nieuw overgangsjaar niet. Anderzijds maakt dat de afsplitsing van het kroonjuweel, de divisie van IT-toepassingen voor medische beeldvorming, nog waarschijnlijker. Zo’n overname hebben we echt nodig om nog op winst te geraken.

Prestaties favorieten 2018 (van 14/12 tot 30/3)

Mithra Pharmaceuticals +114,1%

Thrombogenics +30,5%

Argen-x +21,9%

Goldcorp +8,7%

Schlumberger +1,3%

McEwen Mining -0,4%

AB InBev -4,7%

Mosaic -5,1%

Cameco -14,5%

Agfa-Gevaert -19,1%

Gemiddelde prestatie: +13,3 %

Bron: Bloomberg; alle berekeningen in euro

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content