Belgische beleggers vinden obligatierente te laag

Op het vlak van beleggersreturns meldde 29% van de respondenten een positief portefeuillerendement in de voorbije drie maanden, terwijl 38% zijn beleggingen eerder zag afbrokkelen.

Voor de komende drie maanden ziet 26% van de beleggers zijn beleggingsopbrengsten rooskleurig in, zo blijkt uit de ING-beleggersbarometer.

Daartegenover staan toch nog altijd 23% zwartkijkers. Vooral bij de actieve beleggers is het enthousiasme groot met 40% optimisten, daarbij ruimschoots de 18% pessimisten overtreffend.

Te lage obligatierente

Wat de voorkeur voor beleggingen betreft, viel er een lichte stijging te noteren (van 17% naar 19%) van beleggers die een gokje in meer risicovolle sectoren wel zien zitten.

Maar daar staan nog altijd 45% beleggers tegenover die van dergelijk risico niet willen horen.

Obligaties kunnen momenteel 21% van de beleggende Belgen bekoren, hoewel 32% er geen brood in ziet. De laatste keer dat obligaties nog een relatieve meerderheid van de beleggers achter zich kregen, was in januari 2012, toen de Belgische 10-jaarrente nog boven de 4% schommelde.

Sindsdien is de lange rente tot amper 2,5% teruggevallen en dat vindt de gemiddelde Belg te laag. Dat is alvast de mening van 80% van de respondenten. Interessant is dat bij de beleggers onder de 35 jaar dit percentage slechts 55% bedraagt.

Dit is niet verwonderlijk: wie pas de laatste tien jaar is beginnen beleggen, heeft enkel lange-termijnrentevoeten van maximaal 4 à 5% gekend, terwijl in het begin van de jaren 90 de Belgische 10-jaarrente nog 10% bedroeg.

Gepolst naar zijn inschatting van het normale niveau van de 10-jaarrente, komt bij de Belgische beleggers gemiddeld het cijfer 4,38% uit de bus.

Blijkbaar denken beleggers dat de huidige lage rentestand geen lang leven beschoren is. Als Japan model staat, zouden ze zich daarin volgens Peter Vanden Houte van ING wel eens kunnen vergissen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content