Belgische beleggers kunnen Nederlandse dividendbelasting terugvorderen

© Poulssen

Belgische beleggers die investeren in bedrijven bij onze noorderburen kunnen de Nederlandse belastingen die ze betalen op hun dividenden terugvorderen. Al kunnen ze daarbij niet op de hulp van de banken rekenen.

Belgische beleggers met Nederlandse aandelen moeten tot twee keer toe belastingen betalen op hun opbrengsten. Zo zijn de Belgische beleggers 15 procent dividendbelastingen verschuldigd aan de Nederlandse fiscus. Die belastingen mogen ze bovendien niet afhouden van de 27 procent roerende voorheffing die ze in België betalen. Maar een nieuw arrest brengt daar nu verandering in. Dat schrijft De Tijd.

Belemmering vrij verkeer van kapitaal

Een Nederlandse belegger met woonplaats in België had een juridische procedure aangespannen omdat hij vond dat hij gediscrimineerd werd tegenover de in Nederland verblijvende landgenoter. Het Europees Hof bevestigde dat er discriminatie was en belemmering van het vrij verkeer van kapitaal.

Het arrest van het Europees Hof heeft vergaande gevolgen voor Belgen met Nederlandse aandelen in hun portefeuille. Volgens Victor Dauginet, een advocaat gespecialiseerd in fiscale zaken hebben zij nu het recht om de in Nederland betaalde dividendbelasting terug te vorderen. Hij is ervan overtuigd dat de Nederlandse bedrijven de dividendbelasting niet langer bij de bron mogen afhouden.

Maar de banken hebben een andere kijk op de zaken. “De Nederlandse wetgeving is nog niet gewijzigd”, zegt ING in de krant. Daarom kunnen we volgens de bank niet aan de Nederlandse bedrijven vragen om af te zien van de inhouding van de dividendbelasting. Dat beamen KBC, BinckBank en Keytrade Bank.

Waarde Nederlands aandelenpakket

Patrick Smet, een vennoot van het advocatenkantoor Allen & Overy benadrukt dat de beleggers ook rekening moeten houden met hoeveel hun Nederlandse aandelenpakket waard is. Zo mogen alle Nederlandse aandelen samen niet meer waard zijn dan 24.437 euro per belastingplichtige. Naarmate de waarde van het Nederlandse vermogen hoger is,vermindert het terug te vorderen bedrag. Daarom is het volgens hem onmogelijk voor Nederlandse bedrijven om de vrijstelling zelf toe te passen. “Zij kunnen onmogelijk weten hoe groot het Nederlands vermogen is van die Belgische belegger”, klinkt het. Een Belg kan perfect nog Nederlandse aandelen hebben in een ander bedrijf.

Het is bovendien aan de beleggers zelf om na te gaan of ze de Nederlandse dividendbelasting kunnen terugvorderen. De banken laten in de krant weten dat zij hun klanten daarbij niet kunnen helpen omdat ze “geen dergelijke diensten aanbieden.” BNP Paribas Fortis en Belfius geven geen details over hun beleid met betrekking tot de terugvordering van de Nederlandse belasting. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content