Belgische beleggers denken dat recessie bijna achter de rug is

De BeleggersBarometer meet maandelijks het vertrouwen van de Belgische particuliere beleggers. Deze barometer drukt met andere woorden het “beleggerssentiment” uit.

Dit onderzoek, dat uitgevoerd wordt door TNS, is een initiatief van ING in samenwerking met Universiteit Gent, De Tijd en L’Echo. Tot en met mei 2011 gebeurde de enquête telefonisch, sinds juni 2011 wordt ze online afgenomen.

De ING-beleggersbarometer steeg in maart voor het eerst in negen maanden boven zijn neutraal niveau. Uit de conjunctuurverwachtingen blijkt dat beleggers denken dat de recessie op haar laatste benen loopt. Dat lijkt aan te zetten tot iets meer risicobereidheid in de beleggingsstrategie, al blijft de Belg voorstander van een zeer evenwichtige portefeuille.

Een nieuw lente, een nieuw geluid

Met het begin van de lente is ook het beleggersvertrouwen teruggekeerd. De relatief vlot verlopen Griekse schuldherstructurering en de tweede langetermijnliquiditeitsinjectie van de ECB hebben de stemming bij de beleggers fors verbeterd.

Zo maakte de ING-beleggersbarometer in maart een forse sprong naar 106 punten, komende van 83 punten in februari. Het is voor het eerst sinds juni 2011 dat de barometer opnieuw boven het neutrale niveau van 100 punten uitstijgt.

Wat volgens ING opvalt, is dat vooral de conjunctuurinschatting in maart in de lift zit. Misschien heeft het feit dat de begrotingscontrole uiteindelijk een vrij pijnloze operatie bleek voor een gevoel van opluchting gezorgd? Zo zag 30% van de respondenten de economie in de voorbije drie maanden aantrekken.

De zwartkijkers blijven met 41% nog altijd in de meerderheid. Uit de conjunctuurverwachtingen van de Belgische beleggers blijkt dat de recessie op haar laatste benen loopt.

Zo verwacht 37% van de ondervraagden een conjunctuurverbetering in de komende drie maanden, terwijl 29% nog altijd een verslechtering verwacht. In het verleden signaleerde deze verhouding minstens een nulgroei van de Belgische economie

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content