Belgische aandelen zijn fiscaal interessanter

© iStock

Door de lage rente zijn aandelen met een mooi dividend erg in trek. Maar klopt het dat je beter af bent met Belgische aandelen om fiscale redenen?

Aandelen met een hoog dividend zijn momenteel heel populair. Heel wat solide aandelen geven immers een bruto dividend van 3 % of meer, wat dus een hoger rendement is dan wat je momenteel krijgt op een spaarrekening of obligatie.

Twee keer roerende voorheffing?

Op dividenden van een Belgische onderneming (bijvoorbeeld Solvay, Colruyt) moet er eenmalig 25% roerende voorheffing (RV) ingehouden worden en daarmee is alles geregeld. Heb je daarentegen bijvoorbeeld Franse, Nederlandse of Amerikaanse aandelen, dan wordt het fiscaal een stuk duurder. Bij buitenlandse aandelen houdt het land van herkomst óók eerst RV in, doorgaans tussen de 20% tot 30%. Op dat reeds afgeroomde buitenlandse dividend, betaal je vervolgens ook nog eens 25% Belgische RV.

Voorbeeld

Stel dat je buitenlands aandeel een dividend oplevert van 4 euro. De fiscus ter plaatse houdt 25% RV in zodat je nog 3 euro overhoudt. Vervolgens incasseert ook de Belgische fiscus nog eens 25% RV, zij het dan wel op het netto-dividend van 3 euro. Netto hou je 2,25 euro over, iets meer dan de helft dus. Bovendien rekenen de meeste banken ook nog eens een provisie van meestal 2% aan voor buitenlandse dividenden.

15% recupereerbaar?

Het is mogelijk om de buitenlandse belasting te beperken tot 15%, omdat er met de meeste landen zgn. dubbelbelastingverdragen bestaan. Je moet bij je bank dan wel een speciaal formulier invullen. Behalve voor grote portefeuilles wordt dit echter meestal niet gedaan, omdat de kosten doorgaans hoger zijn dan de baten.

Dan maar enkel Belgische aandelen?

Geef dus de voorkeur aan Belgische aandelen als je een mooi dividend wil. Verlies daarbij wel niet de totale spreiding van je portefeuille uit het oog. Maar eigenlijk is dat niet echt een probleem, aangezien heel wat Belgische aandelen ook wereldwijd actief zijn (bijvoorbeeld Delhaize, NPM, Nyrstar AB Inbev), en zeker niet louter Belgisch zijn.(JA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content