België klimt richting top 10 in duurzaamheidsklassement Petercam

Petercam heeft opnieuw zijn halfjaarlijkse duurzaamheidsranking voor landen bekendgemaakt. Dit is een landenklassement van de OESO-landen aan de hand van 53 weloverwogen duurzaamheidsindicatoren (zoals milieu-indicatoren, transparantie, gezondheidszorg, onderwijs…).

• Noorwegen blijft Petercams Duurzaamheidsranking voor landen aanvoeren. De top 3 blijft eveneens ongewijzigd, met een tweede plaats voor Zweden en een derde voor Zwitserland. Opvallend is dat IJsland, een vroeg slachtoffer van de kredietcrisis, nu opgeklommen is tot de vierde plaats en hiermee bewijst dat het land de ergste gevolgen van die crisis verteerd heeft.

• Canada zakt 3 plaatsen aangezien het land beslist heeft om uit het Kyotoprotocol te stappen. België klimt een plaats en komt hiermee op de twaalfde plaats, het beste resultaat sinds de oprichting van het duurzaamheidsklassement in 2007. Daarmee nadert België stilaan Nederland, dat naar de 10e plaats zakt. Frankrijk blijft op plaats 13 staan.

Duurzaamheidsindex: Scandinavië en Zwitserland aan de top

Noorwegen laat voor de tweede keer op rij voormalig leider Zweden achter zich in de duurzaamheidsranking. Noorwegen presteert op het gebied van onderwijs- en gezondheidsindicatoren net iets beter dan Zweden, dat nu de twee plaats bekleedt. Zwitserland blijft zijn derde plaats behouden. De top 5 wordt verder aangevuld met IJsland en Finland.

IJsland is nog steeds aan een opmerkelijke remonte bezig. Het land ging door een zeer diepe crisis maar kon de maatschappelijke gevolgen in vergelijking met de Zuid-Europese crisislanden beperken. Het land kent opnieuw economische groei en de werkloosheid blijft binnen de perken.

“IJsland kende een zeer zware bankencrisis en het land was zo goed als failliet, net zoals andere Europese landen. IJsland kent echter een lange traditie van verantwoorde investeringen in sociale zekerheid, democratie en onderwijs. Dit sociaal weefsel helpt hen wellicht om veel sneller dan andere crisislanden de malaise te verteren”, aldus macro-econoom en duurzaamheidsanalist Ophélie Mortier.

België klimt één plaats en komt nu op de twaalfde plaats. De verbetering van België heeft geen specifieke oorzaak; het is eerder een kwestie van beter standhouden qua duurzaamheid dan enkele andere landen. Wel is België doorheen de jaren wat aan het verbeteren op gebied van leefmilieu, alhoewel dit relatief is aangezien het een evolutie is van slecht naar matig. België heeft vooruitgang geboekt in de Climate Performance Index, die CO2-uitstoot meet en ook beleidsmaatregelen.

Ook is België minder industrieel geworden. Nederland zakt opnieuw een plaats en valt tot de 10de plaats. Drie jaar geleden stond Nederland nog op de 6de plaats. De Zuid-Europese landen blijven het slecht doen in onze duurzame ranking. “Naast de hoge schuldenberg betekent dit ook dat die landen relatief zwak staan inzake onderwijs, corruptiebestrijding, veiligheid… Het maakt het voor die landen extra moeilijk om de crisis achter zich te laten. Een land dat matig scoort op onderwijs en veel corruptie kent, zoals Griekenland of Italië, heeft het moeilijk om opnieuw hoogwaardige export aan te trekken, een belangrijke voorwaarde om uit de crisis te geraken,” aldus Ophélie Mortier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content