België kan snel in de problemen komen wanneer Frankrijk begint te wankelen

De Franse economie verraste tijdens het tweede kwartaal, want die bleek tijdens het meest recente kwartaal te zijn gestagneerd. Dat werd als goed nieuws ervaren, want de meeste beleggers hadden op een krimp gerekend met 0,20% of zelfs met 0,30%.

De nulgroei was misschien een aangename verrassing, maar veel redenen tot jubelen hebben de Fransen niet. Alles wijst er op dat hun economie tijdens het derde kwartaal verder achteruit zal boeren. Mogelijk krijgen we in de tweede helft van het jaar toch een recessie.

Belastingverhogingen gaan niet veel helpen

John Taylor, voorzitter van FX Concepts, vreest dat de nieuwe president François Hollande zijn hand gaat overspelen wanneer hij de belastingen voor bedrijven gaat verhogen. Bovendien wil Hollande ook de rijken meer doen betalen. Eigenlijk kan Frankrijk zich geen van beide ingrepen veroorloven.

Uiteindelijk zou een Franse groeivertraging de hele eurozone in de problemen kunnen brengen, terwijl het land zelf in financiële nood belandt en om steun zou moeten vragen. In dat geval gaat ook België voor de bijl, want economisch is de situatie hier zelfs nog beduidend slechter dan in Frankrijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content