België heeft slechtste verhouding tussen duurzame output en hoge belastingdruk

In het kader van zijn duurzaamheidsklassement berekent Petercam met de ‘waar-voor-je-geld’ index de duurzame output voor de belastingbetalers door de duurzaamheidsprestaties van een land te vergelijken met de fiscale druk op de belastingbetaler.

Zwitserland blijft op kop van het klassement. Dat land biedt immers een duurzaamheidsniveau dat erg aanleunt bij dat van de Scandinavische modellanden, maar de belastingdruk voor de Zwitserse bevolking en bedrijven is een stuk lager.

Aangezien de economische en financiële crisis de overheden onder druk zet om de kosten te verlagen en de inkomsten te verhogen, is de fiscale druk in België de laatste jaren gestegen.

Gecombineerd met een dalende duurzaamheidsscore, blijft België een van de landen met de slechtste verhouding tussen duurzame output en de hoge belastingdruk (plaats 25). Landen zoals de VS, die een lage duurzaamheidsindex optekenen, kunnen hier wel een goede score optekenen aangezien de belastingdruk er zeer laag is.
De generatie van dubbel rendement alfa van het fonds Petercam L Bonds Government Sustainable

De uitstekende performance van de sicav Petercam L Bonds Government Sustainable is niet alleen te danken aan de duurzaamheidsfilter die de leidende landen identificeert die de nodige inspanningen leveren voor hun huidige en toekomstige burgers, het milieu en internationele engagementen.

Ook de langdurige expertise van Petercam in de keuze van emittenten en emissies en het beheer van de looptijd van de portefeuille speelt een rol. “In het huidige klimaat van extreem lage rentevoeten, is het niet altijd gemakkelijk om rendementsbronnen te vinden zonder het risico danig te verhogen.

Op dat gebied heeft het fonds zijn toegevoegde waarde bewezen: naast een betere prestatie dan een traditioneel universum van euro overheidsobligaties is het fonds ook aanzienlijk minder volatiel dan meer beperkte universums met een zeer hoge ratingkwaliteit waarop beleggers zich de afgelopen twee jaar hebben teruggeplooid”, aldus Hugo Lasat, Partner en Head of
Institutional Asset Management.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content