België dreigt als ‘soft core’ land in de problemen te raken

Gerard Lyons, chief economist bij Standard Chartered, is van mening dat het concept ‘euro’ uitgehold is. Er bestaat een duidelijk onderscheid tussen de kern en de periferie, maar dat verschil is minder groot dan we op het eerste gezicht zouden denken.

De kern slaagt er namelijk niet in om zich volledig los te maken van de periferie en wordt dus automatisch betrokken partij bij de problemen van deze laatste. Bovendien moet er ook binnen de sterke landen van de eurozone een onderscheid gemaakt wat kwaliteit betreft.

Er zijn ook de ‘soft core’ landen

Lyons wijst er op dat er ook ‘soft core’ landen zijn, waarbij hij op de eerste plaats naar Frankrijk verwijst maar ook naar België. De economie van deze landen is niet zo sterk als die van Duitsland, zoals trouwens werd aangetoond door de BBP-cijfers over het tweede kwartaal.

België dreigt als ‘soft core’ land in de problemen te raken, aldus Lyons. Hij verwijst in dat verband naar het feit dat de Belgische economie tijdens het tweede kwartaal met 0,60% kromp, terwijl de Duitse over dezelfde periode nog een groei met 0,30% liet optekenen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content