Belgen werden eind vorig jaar 23,6 miljard euro rijker

© Reuters

Het herstel van de nationale en internationale financiële markten heeft de Belgische gezinnen aanzienlijk rijker gemaakt.

Het netto financieel vermogen van de Belgische gezinnen is in het vierde kwartaal van vorig jaar toegenomen met 23,6 miljard euro tot 960,7 miljard euro. Dat blijkt uit de financiële kwartaalrekeningen van de Nationale Bank van België (NBB).

Het grootste deel van die toename (17,5 miljard euro) hebben de Belgen te danken aan de meerwaarde op aandelen (5,3 miljard euro) en participaties in beleggingsfondsen (9,8 miljard euro).

De Belgen zijn er in het laatste kwartaal van vorig jaar ook in geslaagd 9 miljard euro te sparen. Maar door de aanhoudend lage rente op de spaarrboekjes kwam ruim 4 miljard euro van dat bedrag terecht in beleggingsfondsen. Ook in levensverzekeringen werd behoorlijk (1,5 miljard euro) geïnvesteerd.

Het bruto financieel vermogen van alle Belgen samen klokte op 31 december 2015 af op 1.219 miljard euro, tegenover 1.192,8 miljard euro op 30 september van vorig jaar.

De Belgen werden eind vorig jaar niet alleen rijker, ze hebben ook meer schulden gemaakt. De schulden stegen in het laatste kwartaal van 2015 met 2,5 miljard euro tot 258,2 miljard euro, wat vooral te maken heeft met de toename van de hypothecaire leningen. (BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content