Belgen hebben veel schulden aangegaan om vastgoed te kopen
In de kranten gaat er geen week voorbij of vastgoed komt ter sprake. Volgens het toonaangevend financieel tijdschrift The Economist is Belgisch vastgoed gemiddeld 60 % te duur.
De Nationale Bank houdt het op 15 %. Andere bronnen zeggen dan weer dat de vastgoedprijzen nog verder gaan stijgen. Is de woningmarkt nu te duur, correct geprijsd of komt er nog een stijging? We vroegen het aan Frank Maet, economist bij de studiedienst van Belfius Bank.
Frank Maet : “De voorbije tien jaar kende de Belgische hypotheekmarkt een spectaculaire groei. Zo stegen de woonkredieten van 70 miljard euro in 2001 tot 164 miljard euro eind 2011.”
De Belgen hebben de laatste jaren met andere woorden veel schulden gemaakt om een woning te kunnen aanschaffen?
Frank Maet: “We moesten het afgelopen decennium inderdaad meer lenen voor onze woning, maar wanneer we vergelijken met andere landen van de eurozone, zien we dat de Belgische gezinnen toch erg voorzichtig zijn gebleven. Zo bedragen hun schulden gemiddeld 84,2 % van hun inkomsten, terwijl die verhouding in de eurozone oploopt tot 99,3 % en in Nederland zelfs tot bijna 250 %!”
Een Nederlands gezin heeft met andere woorden 2,5 keer meer schulden dan wat het verdient. Het is dan ook geen verrassing dat de vastgoedprijzen in Nederland zwaar onder druk staan door de huidige crisis.
Maet: “Maar terwijl we ons dieper in de schulden staken, werden we met z’n allen ook rijker. Wanneer we het verschil tussen ons vermogen — onze beleggingen en de waarde van ons vastgoed — en onze schulden bekijken, staan de Belgische gezinnen met stip op de eerste plaats in de eurozone. Met een ruime voorsprong op het nummer twee, de Italianen. Dankzij dat noeste spaargedrag beschikken we over een belangrijke buffer in tijden van economische tegenspoed. Vandaar dat men in de volksmond soms zegt dat de staat arm is, maar de Belg rijk.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier