Belg twijfelt tussen aandelen en bakstenen

Na vijf opeenvolgende dalingen klimt de ING-BeleggersBarometer in februari opnieuw iets hoger. Met een stand van 119 punten staat de indicator flink boven het neutrale niveau van 100, wat erop wijst dat beleggers vertrouwen hebben in de ontwikkelingen op de financiële markten.

De invloed van de politieke crisis is volgens Peter Vanden Houte, chief economist ING België, nog altijd nauwelijks te bespeuren in de stemming van de Belgische beleggers en ook de onrust in Noord-Afrika lijkt voorlopig weinig impact te hebben.

Zo ervoer 44% van de respondenten een verbetering van de conjunctuur in de voorbije drie maanden, terwijl 23% een minder gunstige ontwikkeling meldt. Het herstel zet zich door, want 37% van de beleggers verwacht een verdere conjunctuurverbetering.

Toch zijn er volgens Peter Vanden Houte, chief economist ING België, nog altijd 20% zwartkijkers. Het beursoptimisme lijkt opnieuw wat toe te nemen: de ‘beursstieren’ zijn met 36% duidelijk in de meerderheid in vergelijking met de 21% die in de komende drie maanden een beursterugval vrezen. Dat vertaalt zich in een afnemende risicoaversie.

Zo denkt 44% van de ondervraagden dat het nu een goed moment is om in niet al te risicovolle sectoren te investeren. Amper 15% wil daar niet van horen.

Door de rentestijging van de laatste maanden kunnen obligaties weer op iets meer enthousiasme rekenen. Zo’n 32% ziet daar nu brood in, al raadt 27% nog altijd aan om obligaties te mijden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content