Belg blijft in crisismodus
Bijna zes jaar na het uitbreken van de financiële crisis blijven de Belgen nog zeer behoedzaam. Uit een peiling van de Economic.Poll@ING, die in de voorbije twee weken werd uitgevoerd, blijkt dat maar liefst 76% van de respondenten denkt dat de crisis nog minstens twee jaar zal duren.
17% gelooft dat de crisis binnen de twee jaar zal eindigen. Slechts voor 7% is de crisis al verleden tijd. De Belgen zijn pessimistischer dan een half jaar geleden, toen maar 70% dacht dat de crisis nog meer dan twee jaar zou duren. De Belg blijft dus in crisismodus.
De resultaten werden verzameld nadat de Vlaamse regering de eed had afgelegd, de onderhandelingen werden opgestart voor de federale regering en de beleidsplannen op beide niveaus bekend raakten.
Wanneer is een crisis voorbij? Dit hangt af van de economische indicatoren die men bekijkt en van de gewenste verbetering ervan.
De “crisis” is immers een containerbegrip dat men op talloze manieren kan definiëren. Gaat het over de financiële crisis, de economische crisis (recessie), de overheidsschulden of de werkloosheidsgraad?
Hoewel deze allemaal niet los van elkaar te denken zijn, herstellen bepaalde economische variabelen zich minder snel dan andere. Zo volgt de werkgelegenheid doorgaans de economische activiteit met wat vertraging, omdat werkgevers eerst zeker willen zijn dat het herstel zich doorzet alvorens nieuwe arbeidskrachten aan te werven.
En op welk moment beschouwt men dan dat een crisis afgelopen is? Zodra men het dieptepunt achter zich heeft gelaten, zodra de economie is teruggekeerd naar het niveau van vóór de crisis of pas als men weer aansluit bij de trend van voor de crisis?
Met andere woorden, is het niveau van activiteit, jobs en inkomen van belang of de verandering ervan? Dit alles zijn subjectieve beoordelingen, die sterk worden beïnvloed door gevoel en vertrouwen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier