Beleggers staan niet meer te trappelen om Duitse staatsobligaties te kopen

Johannes Jooste, strateeg bij Bank of America Corp.’s Merrill Lynch Wealth Management, stelt op basis van het resultaat van de veiling van vandaag vast dat de beleggers niet meer staan te trappelen om Duitse staatsobligaties te kopen. Echt verbazingwekkend hoeft dat niet te zijn, gezien de flauwe rendementen die bunds nog te bieden hebben.

Duitsland verkocht woensdag voor een bedrag van 4,11 miljard euro aan staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar. Dat is was minder dan het bedrag van 5 miljard euro waar op was gemikt. Het rendement op deze obligaties lag op een recorddieptepunt van 1,77%.

Volgens Jooste zal het voor Duitsland steeds moeilijker worden om aan dergelijke lage rendementen nog beleggers te verleiden om bunds te kopen. Dat kan alleen wanneer de beleggers zich in een risk-off mentaliteit bevinden, wat vandaag dus niet meer het geval was.

Koersen van bunds opnieuw wat lager

Op de secundaire markt bedroeg het rendement op de 10-jarige bund nog 1,17%, of 7 basispunten meer dan het slotniveau van gisteren. De koers van deze obligatie daalde tot 102,565. Anderzijds daalde het rendement op de 2-jarige staatsobligatie met 5 basispunten tot 0,15%.

Gisteren bereikte het rendement op de 2-jarige staatsobligatie een historisch dieptepunt sinds Bloomberg in 1990 is begonnen om data te verzamelen. De terugkeer van de rust op de obligatiemarkten had op de eerste plaats te maken met het voorstel van ECB-lid Benoit Coeure om opnieuw Spaanse staatsobligaties in te kopen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content