Beleggers op Wall Street kijken reikhalzend uit naar de FED

Op basis van de futures mag er opnieuw een lagere opening op Wall Street worden verwacht, die futures geven voor de S&P 500 een verlies van zowat een kwart procent aan. De beleggers kijken nu reikhalzend uit naar signalen die richtinggevend kunnen zijn voor de toekomstige richting.

Daarbij wordt op de eerste plaats gedacht aan de toespraak de FED-voorzitter Ben Bernanke op het einde van deze week gaat houden.

Volgens sommige analisten komt er in ieder geval quantative easing 3, anderen zijn daar nog niet zo zeker van. In afwachting kan de koersevolutie op Wall Street relatief stabiel blijven.

Granenprijzen relatief stabiel

Op de granenmarkten bewogen volgens Royal Bank of Scotland de prijzen nagenoeg niet. Maïs (-0,2 procent) en soja (-0,1 procent) werden een fractie goedkoper.

Tarwe deed het iets minder goed en moest 1,2 procent inleveren. Er blijft speculatie over mogelijke uitvoerbeperkingen voor tarwe in Rusland hoewel daar volgens de overheid op dit moment nog geen sprake van is.

In 2010 werd een uitvoerverbod ingesteld maar de situatie is nu lang niet zo erg. Bovendien was 2011 een recordjaar voor de

regio rond de Zwarte Zee.

De markt verteert nog steeds de neerwaartse oogstbijstellingen voor soja en maïs door het Amerikaanse Ministerie van Landbouw (USDA) in het WASDE-rapport van eerder deze maand.

De granen waren met een forse prijsstijging vooruitgelopen op deze verlaagde prognoses maar bezorgdheid over een lagere vraag doet de markten nu wat aarzelen.

Uit het wekelijkse Crop Progress Report van het USDA bleek dat vorige week 51 procent van de maïsplanten in slechte tot heel slechte staat was tegenover 15 procent een jaar eerder.

Amper 23 procent van de maïs is van goede tot uitstekende kwaliteit tegenover 60 procent vorig jaar. Bij soja is de situatie iets

minder erg met 38 procent van de planten in slechte tot heel slechte staat (13 procent vorig jaar).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content