Beleggers maken zich zorgen over Italiaanse verkiezingen

De Europese aandelenmarkten moesten de afgelopen week volgens Wilfried Steentjes van Steentjes Vermogensbeheer inleveren. De angst rondom Spanje en Italië waren daar de belangrijkste oorzaken van.

Voor veel pessimisten de reden te wijzen op het gegeven dat de stijging van de afgelopen tijd overdreven is en dat de Eurocrisis nog lang niet afgelopen is. Toch blijft het vreemd dat de Spaanse bank BBVA tot de winnaars van de week behoorden.

Italiaanse verkiezingen

De commentatoren maken zich zorgen over de Italiaanse verkiezingen die op 24 en 25 februari worden gehouden.

Na de chaotische regering onder leiding van Berlusconi bracht Mario Monti rust in Italië. De beurs kon dan ook herstellen.

Sinds midden juli vorig jaar is de Milano Italia Borsa (MIB) index met 40% gestegen eind januari. Sindsdien is daar 5,7% van ingeleverd. Dat mag in het licht van de stijging relatief beperkt worden genoemd.

Naast het voorspellen van beurskoersen is het voorspellen wie de verkiezingen gaan winnen over twee weken nog moeilijker. Volgens de laatste gegevens zal de linkse alliantie onder leiding van Pier Luigi Bersani de overwinnaar worden. De tweede plaats zal worden ingenomen door Silvio Berlusconi.

Over hoe groot het verschil zal zijn bestaat volgens Wilfried Steentjes van Steentjes Vermogensbeheer volstrekte onduidelijkheid. Volgens het onderzoeksbureau Euromedia zal het slechts 1,7% zijn voor Bersani.

Maar daar moet wel bij worden aangetekend dat Euromedia in handen is van Berlusconi.

Andere “onafhankelijke” onderzoeksbureaus stellen het verschil tussen links en rechts op 7,5%. Op de derde plaats staat de centrum alliantie onder leiding van Monti.

Een overwinning van links kan samen met Monti leiden tot een “pro-Europese” Italiaanse regering. Natuurlijk bestaat in Italië ook het fenomeen “proteststem”. En die gaan veel naar Beppo Grillo. Deze stand-up komiek is sceptisch over Europa.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content