Beleggers kijken uit naar kwartaalcijfers van Europese blue chips

Vandaag komen nog een aantal Europese zwaargewichten rapporteren over de gang van zaken tijdens het voorbije kwartaal. Met name Adecco, Aegon, Swiss Re, Commerzbank, Deutsche Telekom en Nestlé komen vandaag rapporteren, waarna morgen de week wordt afgesloten met de cijfers van Fugro.

Daarmee hebben de meeste Europese blue chips de resultaten bekendgemaakt. Er komen wel nog een aantal achterblijvers aan bod, maar de agenda zal niet meer zo druk gevuld zijn als in de afgelopen weken.

Op Wall Street zijn de cijfers van Bally Technologies het vermelden waard. Heel wat Chinese bedrijven komen vandaag met resultaten.

Chinese uitvoer van REE (Rare Earth Elements) is gedaald

Uit douanestatistieken bleek volgens Royal Bank of Scotland dat de Chinese uitvoer van REE tijdens de eerste 6 maanden van dit jaar met 42,7 procent is afgenomen tegenover dezelfde periode in 2011 naar 4.908 ton.

Het gaat hierbij om de officiële uitvoer maar het werkelijke cijfer ligt hoger door smokkel en illegale mijnbouw.

Het Chinese nieuwsbureau Xinhua liet weten dat de autoriteiten van de zuidelijke provincie Guangdong tijdens de voorbije

jaarhelft 9 illegale REE mijnen hebben gesloten in Longchuan, een gebied dat rijk is aan REE ertsen. Daarbij werden 45

mensen gearresteerd en werd meer dan 100 ton REE in beslag genomen.

De illegale mijnbouw is een lang aanslepend probleem in China. De voorbije jaren werden in totaal al 110 illegale REE mijnen ontdekt.

Met name de sterke vervuiling en het hoge risico op milieurampen zijn een doorn in het oog van de Chinese overheid. Naast het invoeren van productie- en uitvoerbeperkingen is de aanpak van illegale mijnbouw een prioriteit voor de Chinese overheid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content