Beleggers kijken meer en meer in de richting van het oosten

Beleggers lijken uit de kudde te willen breken en alternatieven te willen zoeken voor de eigen staatsobligaties, zo blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door AllianzGI RiskMonitor.

Gevraagd welke alternatieven voor staatsobligaties betrouwbaar zijn en voldoende rendement genereren lopen de antwoorden uiteen van pandbrieven (22,7%), via infrastructuur (eigen kapitaal 13,6% en vreemd kapitaal 13%), tot private equity (10,4%) en grondstoffen (5.8%).

Het populairste antwoord was bedrijfsschuld met 68,8% (ook al waarschuwden een aantal respondenten voor een kredietzeepbel in de komende zes tot twaalf maanden). Schulden van opkomende markten (37%) en onroerend goed (31,2%) waren nummer twee en nummer drie.

Opvallend is dat aandelen uit opkomende markten (10,4%) populairder zijn dan aandelen uit industrielanden (9,7%). Europese institutionele beleggers hebben een diepgaand vertrouwen in opkomende markten blijkt uit de antwoorden op een andere vraag over barrières voor investeringen in Azië: minder dan 4% gelooft dat het Verre Oosten lijdt onder zwakke fundamentals vergeleken met andere regio’s.

Tegelijkertijd wijst 28% op problemen met transparantie en het verkrijgen informatie als grootste obstakel voor investeren in deze regio en maakt 20% zich zorgen over liquiditeit.

Ondanks deze zorgen verwacht 58% blootstelling aan Azië te vergroten. James Dilworth concludeert: “Het begint duidelijk te worden dat westerse economieën bereid zijn zich via inflatie een weg te banen uit de schulden om zo te proberen een systeemschok te vermijden. Maar de schuldencrisis is nog lang niet over. Het is goed om te zien dat beleggers constructief zijn als het gaat om het zoeken naar alternatieven voor staatsobligaties en het voorbereiden van de eigen organisatie op een breder scala aan risico’s. Aan de andere kant zullen beleggers die zich uitsluitend richten op het voorkomen van risico’s in plaats van bewust bepaalde risico’s nemen, merken dat financiële repressie een reis is zonder retourticket.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content