‘Beleggers kiezen in 2019 best voor absolute return’

Een serieuze beursduik komt eerder onverwacht. © iStock
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

‘De opgebouwde cash kan ons bij een terugval volgend jaar één mooi voordeel opleveren. We beschikken dan over de middelen om favorieten die de jongste jaren vrij hoog gewaardeerd werden tegen redelijke prijzen te kunnen oppikken.’ Dat zegt Danny Reweghs, Directeur strategie Inside Beleggen.

We steken al weken niet onder stoelen of banken dat we verwachten dat er een moeilijke beursperiode zit aan te komen. Het zal de komende weken duidelijk worden of de terugval ook op Wall Street is ingezet en de top van eind september in de indexen ook de top voor enige tijd is geweest. We denken dat het al dan niet sluiten van een handelsdeal tussen de Verenigde Staten en China daarin een cruciaal element zal zijn.

Beleggers kiezen in 2019 best voor absolute return.

We blijven ervan uitgaan dat we in 2019, net als in de zomer van 2011 en begin 2016, voor een serieuzere terugval op de beurs staan. Vermits die nog wat ernstiger kan zijn dan de twee voorgaande, denken we dat het de moeite loont in te grijpen in de aandelenportefeuille. Want anders laten we rendement liggen en Europese beleggers hebben de jongste jaren weinig overschot. Het is alweer van de eerste helft van 2015 geleden dat de meeste Europese indexen nog eens een nieuwe top hebben bereikt.

Daarom moet het de ambitie zijn niet tevreden te zijn met bijvoorbeeld 15 procent verlies als de indexen gemiddeld 20 procent lager zijn. Het is met andere woorden de keuze voor een ‘absolute return’ (een zo hoog mogelijke opbrengst halen wat ook de beursomgeving is) in plaats van ‘relatieve return’ (het louter proberen de index te verslaan). Dat betekent wel dat men zich op glad ijs begeeft. Men betreedt het domein van markttiming en dat houdt risico’s in en gaat verder dan het kiezen van de betere bedrijven en het vermijden van ondernemingen met zwakkere vooruitzichten.

Cash biedt kansen

Maar we willen nog niet gezegd hebben dat de langdurige stijging sinds maart 2009 met deze zwaardere correctie definitief zal afgelopen zijn. Die analyse kunnen we pas met wat meer zekerheid maken in de loop van volgend jaar of zelfs nog wat later. Maar we houden er wel nog rekening mee dat de top van deze stierenmarkt op Wall Street nog substantieel hoger kan liggen dan wat we enkele weken geleden hebben gezien.

De opgebouwde cash kan ons bij een terugval volgend jaar één mooi voordeel opleveren. We beschikken dan over de middelen om favorieten die de jongste jaren vrij hoog gewaardeerd werden tegen redelijke prijzen te kunnen oppikken. In de eerste plaats Belgische favorieten, zoals Kinepolis en Melexis. Twee van onze spectaculairste groeiverhalen van het afgelopen decennium, die de jongste jaren te duur waren om een positie in te nemen.

De voorbije weken hebben ons hoop gegeven dat we deze aandelen mogelijks volgend jaar tegen een redelijke waardering kunnen oppikken voor de voorbeeldportefeuille. De recente correctie in Europa heeft laten zien dat met zo’n algemene terugval ook topaandelen niet worden gespaard. Integendeel, soms gooien paniekerige aandeelhouders hun aandelen waarop ze nog een fraaie winst hebben, het eerst buiten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content