Beleggers heen en weer geslingerd tussen hoop en vrees rond probleemlanden

De beleggers worden heen en weer geslingerd tussen hoop en vrees wat de probleemlanden in de Europese periferie betreft. De Ierse veiling van staatsobligaties was weliswaar een succes, maar dat belet niet dat alle onzekerheid is verdwenen.

De kostprijs om zich te verzekeren tegen een wanbetaling door de Griekse staat via credit default swaps is gisterenavond na afloop van de veiling opnieuw gedaald, maar blijft onverminderd hoog.

Er was sprake van een daling met 13 basispunten tot 425 basispunten, zo maakte data provider Markit bekend. Dat betekent dat het 425.000 dollar kost om 10 miljoen dollar aan Ierse overheidsschulden in te dekken.

Maandag kostte die verzekering nog 437.000 dollar. De spreads van de andere probleemlanden uit Zuid-Europa werden eveneens wat kleiner. Ook Griekenland en Spanje verkochten staatsobligaties.

Chiara Cremonesi, fixed-income strategist bij UniCredit Bank, stelt vast dat de beleggers enerzijds obligaties van de PIGGS verkopen, maar er anderzijds toch ook weer kopen op de veilingen. Die discrepantie valt ergens moeilijk te begrijpen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content