Beleggen moet even saai zijn als kijken naar het gras dat groeit

Beleggen moet even saai zijn als kijken naar het gras dat groeit © REUTERS
Philippe Benijts Financieel adviseur DDEL Portfolio Solution

Beleggen mag je niet als opwindende entertainment beschouwen. Hoe ‘saaier’, hoe beter je rendementen zullen zijn.

“Investment Pornography”. Zo luidde de titel van een schitterende presentatie over beleggen. De spreker – Weston Wellington van Dimensional Fund Advisors – knipt al heel zijn carrière de meest provocerende titels uit beleggersbladen. Bijvoorbeeld “De dood van aandelen”, “We kennen de nieuwe Microsoft”, “5 tips om uw portefeuille te verdubbelen” … De volgende jaren controleert hij hoe het met de adviezen is afgelopen. Zijn bevindingen zijn hilarisch, want de realiteit draait meestal volledig anders uit.

John Bogle – stichter van de Vanguard fondsengroep – vat alles wat je moet weten over beleggen samen in drie woorden: “Nobody knows nothing”. Je kan de toekomst niet op betrouwbare manier voorspellen. Actieve portefeuillebeheerders proberen dit niettemin toch te doen. Ze menen door hun kennis de evolutie van individuele bedrijven, sectoren, landen, rente, munten… te kunnen voorspellen. Deze zogenaamde experten blijken in de realiteit alles behalve experten. Het Pensions Institute aan de Cass Business School in het VK publiceerde dit jaar een vernietigende studie over de financiële sector. Slechts 1 procent van de actief beheerde fondsen slaagt erin om tijdens een periode van 10 jaar, en na kosten, zijn referentie-index te verslaan. In plaats van rendement te genereren, vernietigden ze jaarlijks 1,4 procent rendement.

Indexfondsen

Nobelprijswinnaar Eugene Fama raadt aan om in alle rust van de collectieve wijsheid van miljoenen beleggers in een markt te profiteren. Maak van de markt je bondgenoot en niet de opponent waartegen je constant moet vechten. Sluit willekeurig geluk van individuele posities in je portefeuille uit en focus op de prestatie van je portefeuille als geheel. Een goede portefeuille heeft een spreiding over sectoren, landen, continenten, stijlen en strategieën om zoveel mogelijk marktturbulenties te kunnen doorstaan. Wereldwijd gespreide indexfondsen en trackers bieden de mogelijkheid om op een goedkope manier te profiteren van de rendementen van brede economische krachten.

Beleggen moet zo saai zijn “als kijken naar het gras dat groeit”. Laat je niet opjagen door exotische tips, maar laat de markt in alle rust je genomen risico vergoeden. Je zult meer tijd hebben voor de prettige dingen in het leven en je netto rendement zal verbeteren. Gebruik dàt dan voor een exotische vakantie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content