Beleggen in infrastructuur kan kansen bieden

De Duitse vermogensbeheerder Allianz Global Investors (AllianzGI) stelt vast dat er de komende jaren wereldwijd enorm moet worden geïnvesteerd in het aanleggen van nieuwe infrastructuur of het onderhoud van bestaande wegen, bruggen, spoorwegen, elektriciteitsnetwerken, internetverbindingen en watervoorzieningen.

Er is wereldwijd 1,8 biljoen dollar (1.800 miljard) per jaar nodig tot het jaar 2030 om te beantwoorden aan de groeiende vraag naar infrastructuur door met name de toename van de wereldbevolking en de economische groei in opkomende landen.

Maar niet alleen deze ontwikkelende landen moeten veel investeren, ook in Europa en de Verenigde Staten moet er veel geld naar infrastructuur.

Enkele hoofdpunten uit het rapport:

• De globalisering en de grote demografische veranderingen maken enorme investeringen in infrastructuur noodzakelijk de komende decennia, zowel in de opkomende landen als in de geïndustrialiseerde wereld.
• De grootste investeringen moeten worden gedaan in de watervoorzieningen wereldwijd, ongeveer 900 miljard dollar in de periode 2010 tot 2030. Nog eens 270 miljard dollar moet naar de aanleg en het onderhoud van wegen en 210 miljard naar de energievoorziening.
• De komende 20 jaar is er volgens de OESO 600 miljard dollar per jaar nodig om de groeiende wereldbevolking van drinkwater te voorzien. China en India zullen samen tot het jaar 2025 waarschijnlijk 300 miljard dollar uitgeven aan de versterking van de watervoorziening. Maar ook in de ontwikkelde landen is er veel geld nodig. Zo zal de VS tot 2025 circa 150 miljard investeren en in de Britse hoofdstad Londen bijvoorbeeld lekt momenteel circa 50% van het water weg de grond in uit waterleidingen die vaak nog dateren uit de negentiende eeuw.
• Ook de benodigde investeringen in de energievoorziening zullen groot zijn. China zal honderden miljarden in deze sector investeren. In geen enkel ander land stijgt de vraag naar energie sneller dan in China. De VS en Canada zullen naar verwachting evenveel moeten investeren als de Chinezen, vooral omdat het onderhoud de afgelopen decennia is achtergebleven en er geen geld is gestoken in de bouw van nieuwe centrales om oude installaties te vervangen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content