Beleggen in controversiële clustermunitie wordt populairder
Financiële instellingen wereldwijd hebben tussen 2012 en 2016 1 miljard dollar meer geïnvesteerd in clustermunitie dan tussen 2011 en 2014. Dat blijkt uit een rapport van vredesorganisatie PAX, dat donderdag werd voorgesteld. Ngo Handicap International reageert bezorgd: “Maatregelen tegen de investeringen zijn dringender dan ooit”, klinkt het.
Tussen 2012 en 2016 investeerden banken wereldwijd in totaal 28 miljard dollar in bedrijven die actief zijn in de productie van clustermunitie. Die is erg omstreden, omdat ze door een gebrek aan precisie vaak veel burgerslachtoffers eist. Uit onderzoek van Handicap International blijkt dat 98 procent van de geregistreerde slachtoffers van dat soort munitie, gewone burgers zouden zijn.
Verdrag van Oslo
Het totaalbedrag van 28 miljard dollar is afkomstig uit 158 financiële instellingen. Het leeuwendeel van de betrokken banken komt uit de Verenigde Staten (74), gevolgd door China (29) en Zuid-Korea (26), maar Handicap International benadrukt dat er ook twintig banken bij zijn uit landen die in 2008 het Verdrag van Oslo – dat het gebruik van clustermunitie verbiedt – ondertekend hebben. Het gaat om financiële instellingen uit Duitsland, Spanje, Canada, Frankrijk, Japan, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland.
“We roepen deze landen op om het Verdrag na te leven en maatregelen te nemen”, zegt Alma Al-Osta, wapenexperte en lobbyiste bij Handicap International in Brussel. Ze gebruikt daarbij onder meer ons land als voorbeeld: “Er zijn landen, zoals België en Nederland, die een verbod op de investering in clustermunitie in hun nationale wetgeving hebben opgenomen. We roepen andere landen op om dit voorbeeld te volgen”, zegt ze.
Volgens Handicap International werd clustermunitie vorig jaar nog in vijf landen ingezet. Het gaat om Syrië, Jemen, Oekraïne, Libië en Soedan. (Belga/NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier