Belastingsstatuut Belgische residentiële vastgoedbevaks ter discussie

Jean-Yves Devloo van ING sprak met het management van Aedifica en Home Invest Belgium, twee vastgoedbevaks die in Belgisch residentieel vastgoed beleggen. Ze beschikken over het unieke voordeel dat er normaal geen roerende voorheffing moet worden betaald door aandeelhouders die in België wonen.

Dat is voor deze aandelen volgens Devloo niet onbelangrijk, want 75% van de aandelen van Aedifica en Home Invest Belgium zijn in handen van Belgische kleine aandeelhouders. Het is echter niet zeker dat de bevaks inderdaad van dit voordelig statuut kunnen genieten.

0% versus 21%

Een Belgische residentiële vastgoedbevak is voor minimaal 60% belegd in residentieel vastgoed in België, inclusief rust- en verzorgingstehuizen. In tegenstelling tot bevaks die beleggen in commercieel vastgoed, kunnen ze de vastgoedbelastingen niet doorrekenen.

Ter compensatie van dit concurrentieel nadeel hebben de Belgische belastingen een dividendbelasting van 0% gegund, waar dat voor commerciële vastgoedbevaks 21% is.

Er moet echter met de fiscus nog steeds een ruling worden bereikt over dit statuut en zolang die er niet is kan het statuut van Aedifica en Home Invest Belgium als veilige havens onder druk staan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content