Belangrijke week voor Nederlandse beurs, ook veel bedrijfsnieuws op komst

Op basis van de futures gaan de Europese beurzen hoger openen, waarbij de verliezen van gisteren deels worden opgehaald. Dat neemt echter niet weg dat de onderhuidse vrees aanwezig zal blijven. Sinds het voorbije weekend is de onzekerheid in de eurozone alleen maar toegenomen.

Deze week komen veel grote Nederlandse bedrijven met de cijfers over het eerste kwartaal. Philips rapporteerde gisteren meevallende cijfers over het eerste kwartaal. De Amsterdamse beurs verdient deze week wat extra aandacht vanwege de politieke situatie in het land.

Vandaag komt KPN met de kwartaalcijfers. Het concern heeft de afgelopen kwartalen vaak teleurgesteld en bij de cijfers over het vierde kwartaal werd de markt bepaald niet gerustgesteld. Theodoor Gilissen Bankiers verwacht dat de krimp bij mobiele telefonie versneld is ingezet en heeft vorige week het advies verlaagd naar houden. Reed Elsevier publiceert een tussentijdse verklaring over 2012. Bij de presentatie van de jaarcijfers sprak het concern de verwachting uit dat de onderliggende omzet en winst dit jaar opnieuw zouden toenemen. Daar zal het bedrijf waarschijnlijk geen verandering in brengen.

Donderdag wordt een drukke dag

Woensdag geeft Vopak, een bedrijf dat al lange tijd een mooie stabiele groei laat zien geen kwartaalcijfers maar een zogenaamde tussentijdse verklaring. De koers is de afgelopen tijd fors opgelopen. Theodoor Gilissen Bankiers heeft een houden advies op het aandeel.

Donderdag wordt een drukke dag met de cijfers van Shell, Unilever en Randstad. Alle drie behoren ze tot de Top Picks van Theodoor Gilissen Bankiers. Shell profiteert van de hoge olieprijs en komt naar verwachting met beduidend betere cijfers dan het zeer zwakke vierde kwartaal 2011, toen vooral de downstream sterk tegenviel.

Voor Unilever verwachten de analisten van de bank een verdere sterke groei in vooral de ontwikkelde landen tegenover de stagnatie in Europa. Vooral ook de overname vorig jaar van Alberto Culver in personal care draagt bij. Randstad heeft het wat lastiger in Europa, maar ziet in de VS, inmiddels de belangrijkste regio, de arbeidsmarkt aantrekken. De ABU maakte afgelopen week bekend dat de markt in week 9 tot 12 nog kromp (uitzendomzet -2%), maar de afname was wel minder dan in week 1 en 2 (beide -3%).

AEX moet knopen doorhakken

De AEX is vrijdag gesloten op 309,20, een stijging van per saldo 0,2% ten opzichte van de voorgaande vrijdag. Technisch gezien is de index een correctieve fase ingegaan, die nog niet is afgerond. De eerste steun ligt rond de 297 en boven de 320,18 klaart de lucht volgens de technisch analisten van ABN Amro weer wat op.

Een opklaring zit er voorlopig echter nog niet in, gisteren werd afgesloten op 301. Bovendien is de politieke situatie in Nederland allesbehalve van die aard dat er onmiddellijk hogere beurskoersen zitten aan te komen. De Nederlanders moeten binnenkort naar de stembus, de afloop van die verkiezingen is hoogst onzeker.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content